110 години от рождението на Панчо Владигеров

Сто и десет години от рождението на композитора Панчо Владигеров отбелязваме на 12 март 2009г. Големият български композитор е роден през 1899г. Годишнината му ще бъде почетена с научна конференция, концерт и фотоизложба.

Ако искате да чуете музикалните творби на композитора, може да отидете на концерт в негова чест в залата на Национална музикална академия от 18.00 часа. Входът е свободен. Акад. Васил Казанджиев ще дирижира Академичния симфоничен оркестър.

Фотоизложбата “Панчо Владигеров – откраднати мигове” ще бъде открита на 12 март от 17.00 часа във фоайето на Музикалната академия. В експозицията са представени снимки от фамилните албуми на композитора, които се показват за първи път.

Панчо Владигеров е композитор, музикант, диригент, педагог. Сред най-известните му произведения са рапсодия „Вардар“, в чиято основа е песента на Добри Христов – „Едничък чуй се вик“, миниатюрите „Шумен“ и „Акварели“. Негов брат е известният български цигулар Любен Владигеров. Синът му Александър Владигеров продължава музикалната традиция – негови са вариациите върху народната песен "Дилмано Дилберо".

Сподели в: