110 години от рождението на Дечко Узунов

Изложба, наречена "Посланието" ще се открие в чест на 110- годишнината от рождението на един от най- великите български художници Дечко Узунов. Картини от фонда на на галерия-музей “Дечко Узунов” ще бъдат представени на изложбата. Експозицията ще бъде открита на 23 февруари в изложбена галерия "Шипка"6. Общински културен институт, галерия-музей “Дечко Узунов” притежава 13 000 творби – маслена живопис, акварели, рисунки, проекти и скици на световно известния български художник, академик Дечко Узунов, част от които ще бъдат показани на изложбата.

"Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов", казва за твореца проф. Аксиния Джурова, която е и куратор на изложбата.

Големият художник Дечко Узунов е роден на 22 февруари в Казанлък. През 1919г. се  явява на приемни изпити в Държавното художествено училище в класа на проф.Петко Клисуров. Няколко години по- късно е приет да следва в ателието на проф. Карл фон Маар в Мюнхенската академия. Когато се завръща в България участва в Първата обща художествена изложба – София. През 1937г. е избран за професор в Художествената академия. Не един път участва в Българската художествена изложба, която се провежда в Ню Йорк, Атина, Германия. През 1945г. става Ректор на Художествената академия в София. По- късно става председател на Съюза на българските художници. Има множество самостоятелни изложби из целия свят. През 1999г. е обявен от ЮНЕСКО за “Световна личност на годината”, по повод 100 години от рождението му.

Може да посетите експозицията "Посланието" от 23 февруари до 13 март 2009г. в галерия "Шипка" 6.

Сподели в: