100 художници участват в Национална изложба на българския комикс 2013

Комиксът влиза в официалната галерия на СБХ!  Първата национална изложба на българския комикс 2013 ще бъде открита на 10 септември, в 18 ч. в галерията на СБХ, ет. 1 и 2, ул. "Шипка"6.

Преди десет години никой не би повярвал. Но стереотипите са преодолени. След успешния албум “Над дъгата” и съпътстващата изложба, пътувала в още седем града след София, логично беше да се направи следваща стъпка – Първа национална изложба на българския комикс. За участие са избрани повече от 100 художници с близо 600 пана.

Организаторите учредиха награда на името на известния български художник Александър Денков, която ще бъде връчвана ежегодно за постижения в комикс изкуството.

Отпечатан е внушителен каталог от 130 страници.

Изложбата обхваща всички поколения съвременни български художници на комикси. От доайена на комикс изкуството Любен Зидаров, който навършва 90 години, до съвсем млади 20-годишни автори. Голяма група художници от средното поколение ще представят легендарното списание “Дъга”.         

Застъпени са всички стилове, от класическия комикс до ъндърграунда. Те ще покажат различните лица и разнообразието на българската комикс сцена. 
               
Организатори на Първата национална изложба на българския комикс са секция „Комикс” при СБХ и екипът на “Проектът Дъга”.

Експозицията ще продължи до 25 септември.

Сподели в: