100 котки от 40 породи на изложба в София

На 14 и 15 септември в Кемпински хотел Зографски в София ще се състои международна фелиноложка изложба. Посетителите ще видят над 100 елитни котки от 40 породи с доказано родословие.

Събитието е с благотворителна кауза и се провежда по повод деня на София с подкрепата на Столична община. Средствата, събрани от различните дейности в програмата, ще бъдат дарени за нуждите на деца със сърдечно-съдови заболявания от детското отделение в Национална кардиологична болница.

Едни от най-атрактивните участници ще бъдат представителите на Мейн Куун, призната официално за най-едрата порода домашни котки в света. Теглото им достига 15 кг, а от тази порода е и най-дългата котка в света, записана в Книгата на рекордите „Гинес“ с постижение от 1, 23 м от носа до крайчеца на опашката. Името на котките Мейн Куун е комбинация от географското название на щата Мейн в САЩ, където са селектирани и очевидната им прилика с енот ( на английски coon). Често наричани “котки-гиганти”, те са активни, умни и дружелюбни. За разлика от обичайното при котките Мейн Куун-ите харесват водата, обичат да играят с деца и кучета.

В изложбата със състезателен характер ще се съревновават и котки от непоказвани до момента у нас породи, но организаторите от Асоциация Елитни Котки (БАЕК) и Московски клуб “Chatte Noir” все още пазят участниците в тайна. Топ елитните котки пристигат специално за събитието от Русия, Украйна, Франция, Италия, Германия, Малта, Чехия, Испания, САЩ  и др., както и от цяла България. Расовите екземпляри, чиято цена може да надхвърли 5 000 евро, ще дефилират пред компетентното жури от 8 международни съдии с над 20-годишен стаж, които ще ги оценят по редица критерии в различни категории.

По време на изложбата ще бъде проведена и образователна акция за нуждата от ваксинация при котките като част от националната кампания ОКотки. За разлика от всички участници, огромна част от мъркащите домашни любимци у нас не са ваксинирани. Причините според ветеринарните лекари са комплексни, но обикновено са свързани с липсата на информация за това, че котките трябва да се ваксинират дори да се отглеждат в апартамент или къща.

“Те могат да се заразят с опасни и дори смъртоносни вируси, дори да не излизат навън. Достатъчно е хората да им ги донесат с обувките отвън, например. Освен това често стопаните не знаят, че вече има ваксини от ново поколение, а процедурата е бърза, безопасна и не причинява страдание”, обясняват ветеринарните лекари, подкрепили кампанията. По техни наблюдения ваксинацията понякога пропускат да направят дори стопаните на расовите котки. Ето защо статистиката в момента  у нас е стряскаща – едва под 5% от котките са ваксинирани, като за сравнение цифрата за ЕС е над 35%. За да се запознаят хората с рисковете и ползите по време на изложбата ще бъдат осигурени информационни материали и безплатна консултация. Няколко късметлии ще спечелят и безплатна ваксинация с ваксина от последно поколение за своята котка.

Здравето на котките ще е основен фокус на изложбата, като в темата ще се включат специалисти от различни области на фелинологията, храненето, медицината, научните среди и развъдчиците. Лекари от Централна Ветеринарна клиника и специалисти от водещите фармацевтични компании Пфайзер Люксембург Сарл Клон България КЧТ, (Pfizer Luxembourg Sarl Branch), Сева Анимал Хелт България, филиал на Ceva Sante Animale, Интервет България ЕООД, търговско представителство на MSD Animal Health ще представят своите виждания за най-добрите грижи за здравето на любимците.

Допълнителна информация за организациите:
Асоциацията на любителите на котки – CFA
Това е организация с нестопанска цел, основана през 1906 г. Асоциацията нараства постоянно през годините. Общите приходи са нараснали от 155,25 щатски долара през 1907 до над  2,300,000 щатски долара за финансовата 2002-2003 година. CFA е разширила своята дейност и около 400 шоута се провеждат ежегодно в цял свят. CFA шоутата се оценяват от оценители, които отговарят на високите критерии за квалификация, завършили са строга програма за обучение и притежават определени качества, за да оценяват котките въз основа на определените стандарти за породата.

Българска Асоциация Елитни Котки (БАЕК) е клубна CFA с основен предмет на дейност: развитие, усъвършенстване и постигане на качествено по-високо ниво на теорията и практиката в областта на фелинологията. Основна цел на БАЕК е да подпомага развитието и налагането на световно възприетите стандарти при отглеждането и развъждането на домашни котки чрез провеждането на изложби на CFA.

Сподели в: