100-годишнината от рождението на акад. Марин Големинов е включена в официалния европейски календар на ЮНЕСКО

В  културния календар на България за 2008 г. годишнината на академик Марин Големинов е от най-значимите акценти. Творческото дело на бележития композитор, педагог, диригент и общественик е отразено и в годишния календар на ЮНЕСКО.
   
В началото на 2008 г. организационен комитет, свикан от Министерството на културата, обсъди поредица идеи за отбелязването на годишнината. Министърът на културата проф. Стефан Данаилов стана патрон на множество концерти и чествания, посветени на Марин Големинов. В програмите на почти всички музикални състави и фестивали прозвучаха поредица произведения на Големинов.

Рожденната дата на Големинов – 28 септември, се превърна в повод за най-активното претворяване на творчеството му:
На хълма Царевец във фестивала “Сцена на вековете” на 13 септември Софийската национална опера посвети цяла вечер на Големинов с фрагменти от знаменателната постановка на операта "Ивайло” на Царевец през 1985 година, дирижирана тогава от самия композитор.

Софийска филхармония открива официално своя сезон 2008/2009 с изпълнението на "Симфония N2” от Марин Големинов в конецрта си на 2 октомври.

Нов Симфоничен Оркестър открива официално сезон 2008/2009 с изпълнението на емблематичните "Симфонични вариации по тема от Добри Христов”, под диригентството на Росен Миланов.

В Стара Загора  днес се открива сезона с нова постановка на операта “Ивайло”.

Фестивалът "Млади музикални дарования” посвети тазгодишното си издание на 100-годишнината на Марин Големинов, като на заключителния концерт на 21 септември звучаха неговите Скици за струнен оркестър по диригентството на Мартин Георгиев, възпитаник на сър Колин Дейвис в Лондонската кралска академия.

В родния град на акад. Марин Големинов Кюстендил освен поредното издание на международния китарен конкурс, носещ неговото име, беше създадено музикално сдружение "Марин Големинов” и в седмицата около рождената дата на композитора се провеждат музикални празници, представящи различни страни от неговото творчество. Има предложения улица в Кюстендил да бъде кръстена на името на акад. Марин Големинов (такава вече има в София).

На 5 ноември
на сцената на Софийската опера ще се състои един от акцентите  от програмата “Марин Големинов” – грандиозен концерт, а два дни по-късно е теоретичната конференция, подготвена от БАН и Съюзът на българските композитори
Във всеки свой концерт от сезона камерен ансамбъл "Софийски солисти” включваха поне по една творба на Марин Големинов.
Националният филмов център обяви конкурс за филм, посветен на 100-годишнината на Марин Големинов, който бе спечелен от проекта "Една отсечка време” на Петър Одаджиев. Филмът започва да се снима през октомври в Париж и Мюнхен, където Марин Големинов е учил и специализирал.

Сподели в: