100 бързи срещи

Консервативен ли е българинът и какво мисли за събитията за необвързани от типа Speed Dating

Масово е мнението, че българинът е от типа хора, които вярват в традициите и обичат да се придържат към вече утвърдените норми. По-трудно приемат промени свързани с обществения начин на живот, особено когато влиза в разрез със стереотипи, градени няколко десетилетия. Той често се притеснява да коментира открито с приятели или колеги личния си живот или  липсата на партньор, защото смята, че ще го сметнат за мухльо. Въпреки това последните години сме свидетели на бурни промени в политическия, социалния, даже и в личния живот на българина. 

През миналия век  общуването  между хората е било коренно различно. Мегданът в центъра на града/селото е бил социалната мрежа, където са се събирали всички, за да се опознават и споделят.  От тогава  насам коренно се  е променил начинът на живот. Променят се и начините, по които общуваме, търсим  и намираме  партньор. Сайтове за онлайн запознанства, социални мрежи, социални клубове… тези неща вече са  незаменима част ежедневието на младите хора в България.  Ако до преди 5 години се считаше за срамно да участваш в събитие за необвързани, то днес тези събития са с постоянно нарастваща популярност.  Поредното доказателство затова е, че в страната ни вече са проведени над 100 събития за необвързани от типа Speed Dating.

Speed Dating събитията възникват в САЩ в края на 90-те години. В началото на нашия век те се разпространяват по  целия свят и в момента са изключително популярни в големите градове на Америка, Европа, Австралия и дори Азия. В България  Бързите Срещи  започват  да набират скорост  едва през последните  години. Едно събитие се посещава от необвързани мъже и жени в една и съща възрастова група. Обикновено присъстват между 18 и 24 човека  като  броят на дамите и господата е приблизително равен.   Участниците се разпрелят по двойки и всяка среща е с продължителност по 6 минути. Краят на срещата се оповестява със специален сигнал, след което дамите остават на място, а господата отиват на следващата маса. Това продължава докато всеки участник се срещне с всеки представител на срещуположния пол. 

Защо чак сега този нов и забавен начин за запознанства става масов за България?  По традиция всяка промяна  в порядките на  обществото  се възприема скeптично и с недоверие: „ Какво е това Бързи срещи?!?”,  „Защо някой друг, трябва да ми помага да си търся партньор?”,  „Толкова ли съм зле, че не мога сам да си намеря половинка?”. Това са най-честите коментари, които организаторите на  Бързи срещи са чували, когато са стартирали своята дейност. В действителност не е нужно да си аутсайдер, за да се включиш в подобен формат. Ако се херметизираме  в ежедневието (работа-къщи-работа) и престанем  да търсим контакти извън него, рязко намаляват шансовете да си намерим партньор. Бързите срещи  дават възможност тази тенденция да бъде променена, защото за една вечер да можем да се  срещнем с 10 нови интересни личности, които са извън сферата на традиционните  ни контакти.  В България от три години насам  все повече хора избират този интересен и забавен начин за запълване на свободното си време.

Организаторите на Бързи Срещи от speeddating3.com, споделят  че в началото е било трудно да разчупят стигмата и предразсъдъците, но „Вече определено можем да твърдим, че мисленето на българина се променя в положителна посока“ – посочват те. След 3 години успешна дейност  статистиката сочи, че след всяко Speed Dating събитие има между 12-20 втори срещи и поне една дълготрайна връзка. „Миналата седмица  отбелязахме Бързи Срещи № 100, което не звучи впечатляващо на фона на световната практика, но като погледнем назад виждаме, че сме помогнали на много хора да са щастливи като открият своята половинка.“- с усмивка заявават организаторите.

Сподели в: