10-ти Международен фолклорен фестивал във Велико Търново

На 21 юли се откри десетия международен фолклорен фестивал във Велико Търново. На юбилейното издание тази година ще се включат 17 народни ансамбли от Аржентина, Венецуела, Грузия, Гърция, Индия, Индонезия, Италия, Кипър, Китай, Коста Рика, остров Мавриций, Румъния, Русия, САЩ, Тайланд, Южна Африка и България. Организатори са фондация “Международни Фолклорни Фестивали”, Община Велико Търново, Царевград Търнов ЕООД и Интер хотел Велико Търново.

Фолклорният фeстивал
започна в събота вечерта с грандиозно дефиле на участниците по главните улици на града. Водещ на вечерното шоу беше Камен Воденичаров. Конкурсът “Мис Фестивал” е друга интересна проява на фестивала. Участничките ще дефилират в традиционни костюми и ще представят фрагменти от песенното и танцовото богатство на страните си.

В рамките на фестивала ще се изнесат 50 концерта, като чуждестранните участници ще гостуват в 8 села от областта и 10 града в страната, сред които Русе, Сливен, Разград, Пловдив, Трявна и др.

За първи път тази година се провеждат вечери на традиционните кухни на Гърция, Грузия и Латинска Америка.

Мотото на десетото издание на фестивала е “Ръка за ръка за култура на мира” в подкрепа на международната декада на ЮНЕСКО “За култура на мира и не насилие за децата на света” от 2001 до 2010 г.

Любителите на фолклорните песни и танци ще могат да се насладят на това значимо събитие до 4 август.

Сподели в: