10-те най- романтични филма

Свети Валентин е не просто празникът на любовта, когато се подаряват червени сърчица, балончета или красиви цветя. Този единствен ден в годината е повод да си позволим да сме романтични без граници и предразсъдъци. Какво по- хубаво да сте с любимия човек, с бутилка червено вино, и да гледате заедно най- романтичния филм, който да ви предразположи към сбъдване на красиви и еротични мигове. Ето защо kafene.bg проучи сериозно някои от най- добрите романтични филми- от преди и сега, и ви предлага своята любовна филмова класация:

10. "Есен в Ню Йорк"( "Autumn in New York")- Ричард Гиър, Уинона Райдър

Идеалният актьор за мъжки образ в романтичен филм, е леко прошареният, но с невероятно присъствие Ричард Гиър. В този филм екранната му партньорка е добре известната актриса Уинона Райдър, която изиграва блестящо ролята на лудо влюбена жена, no неизлечимо болна. Любовта между нея и богат плейбой, който не се задържа дълго с една жена, е основната сюжетна линия. Душевната промяна и на двамата герои, когато се влюбват истински един в друг е романтичната кулминация на филма, която ще ви остави без дъх, поне до последните надписи (а и след това).

9. "Наистина любов" ("Love Аctually")- Хю Грант, Лиъм Нийсън
Английската кино продукция представя различните страни на любовта. Няколко сюжетни линии се развиват паралелно, но и са свързани помежду си с тънката,осезаема нишка на любовта. Изневярата, невъзможната любов, несподелените чувства, неочакваното привличане, приятелството са част от сюжетните линии, които обгръщат този невероятно красив и романтичен филм. Хю Грант, Ема Томпсън, Алън Рикман, Колин Фърт са само малка част от страхотните актьори в кино лентата.

8. "Бени и Джун" ("Benny and Joon")- Джони Деп, Ейдън Куин, Мери Стюарт Мастерсън
Любимецът на дамската аудитория Джони Деп изиграва в началото на 90- те години една от най- запомнящите си роли- образът на малко смахнат, леко глуповат, но заразително чаровен и миловиден актьор. Красива художничка, но с психични проблеми се влюбва в него, без да знае кой е той, и без да иска да знае. Любовта в този филм е достатъчна сама по себе си – без въпроси и отговори, без търсене и големи очаквания. Ейдън Куин е в ролята на братът закрилник, който се опитва на всяка цена да предпази сестра си…от любовта. Така и не успява, защото е доказано, поне в рамките на 90 минути, че любовта е непобедима, защото дава криле.

7. "Месец любов" ("Sweet november")- Киану Рийвс, Чарлийз Терон
Неслучайно този филм е сред най-добрите романтични кино ленти. Комбинацията от Киану Рийвс и носителката на "Оскар" Чарлийз Терон е експлозивна смес, която не ви дава да станете от мястото си, поне до края на филма. Красива непозната подарява леглото и сърцето си на различен мъж всеки месец от годината. Докато не се появява красивият Киану и ни доказва за пореден път, че най- истинското чувство е любовта. Шеметната връзка между двамата- с всичките въпроси, лутания и чисто човешки драми, прави този филм да е не просто добър, а незабравим в съзнанието ви.

6. "Безсъници в Сиатъл" ("Sleepless in Seattle") – Мег Райън, Том Ханкс
Почти няма филм, в който да играе Мег Райън и да не е нарицателно за романтичен филм. Американската актриса е популярна най- вече с ролите си на интересна, забавна,привлекателна дама, която винаги намира любовта. Дори и когато не я търси. А когато нейн партньор е и Том Ханкс, тогава филмът обещава да се превърне в класика. Така, както е и с този филм. Едва ли има човек, който да не е гледал филма, а ако не сте- побързайте, може би любовта е повече от безсъние в дългите нощи. Може би е просто малко, житейско чудо. Гледайте и ще разберете.

5. " Хубава жена" ( "Pretty Woman")- Джулия Робъртс, Ричард Гиър
Класика. Филмът, който влезе в историята на киното, не само с рекордна гледаемост, но и с популяризирането на романтичния филмов жанр, който дълго бе подценяван. Не вярвам, че има какво повече да се каже за филма, направил Джулия Робъртс кино звезда. Заглавието е напълно достатъчно, за да го гледате пак.

4. "Преди изгрева"/ "Преди залеза" ("Before sunrise"/"Before sunset")- Итън Хоук, Джули Делпи
Мъж и жена пътуват. Един срещу друг, един до друг. Гледат се, привличат се. Не се познават, но това не ги спира да прекарат заедно нощта в чужд град. Без страх и предразсъдъци. Те се желаят неистово, и тази единствена нощ ги оставя със спомена за сбъднатата любов. Еднократна и вечна. Сродната душа- има я, не за дълго, а завинаги. И така, докато се срещат пак, след години. По- стари, по- уморени, но все така влюбени…

3." Отблизо" ("Closer")- Клайв Оуен, Джулия Робъртс, Джъд Лоу, Натали Портман
Има ли вярност? Има ли любов? Или любовта е просто животинско привличане между две тела, диво пътуване на хормони и молекули, заредени със страст? Колко трае любовта, ако я има? Ако я има, защо не е вечна? Защо изневеряваме, когато обичаме? И дали не обичаме само себе си? Ако сте си задавали поне един път тези въпроси, това не е филмът, който да ви даде отговори. Напротив. Ще ви накара да си зададете още повече въпроси. Но понякога, в самите въпроси се крие истината.

2. " Всичко е любов"- Иван Иванов, Янина Кашева
Не просто български филм. А истински филм, с реалистични образи. Добре разказана история, с някои недоизказани думи, но с много чувства, които говорят повече от думите.  Невъзможната любов, каквато е и в сюжета на филма, винаги е голямо предизвикателство. Тази любовна история е една от емблематичните български кино ленти. Филм, който задължително трябва да се гледа поне един път. Ако все още не знаете, че всичко е любов. И ако го знаете, за да си го припомните.

1."Блясъкът на чистия ум" ("Eternal Sunshine of the Spotless Mind")- Джим Кери, Кейт Уинслет, Том Уилкинсън
Това е един от малкото не смешни филми на Джим Кери. Тук той изиграва ролята на объркан, самотен, притеснителен и обикновен човек. Или поне така се вижда той, щом се погледне в огледалото. Докато не се появява Тя– жената с хиляди цветове, вплетени в косите, с шарения лак на ноктите, и с онзи поглед, който те сваля на колене. Без да го искаш. Кейт Уинслет не е фаталната жена. Тя играе необикновената жена, която се влюбва именно в мъничкия човек. Но само, за да му покаже, че в него се крие най- необикновеното, уникално същество. Това, което се крие във всеки от нас. Kafene.bg ви препоръчва този филм, за да ви напомни, че любовта е повече от чувство, емоция, действие. Любовта е сила и двигател да продължаваме напред. Приятно гледане!

 

Сподели в: