10 причини да посетите премиерата на Софийската опера "Саломе"

Операта „Саломе” от Рихард Щраус се поставя на сцена за първи път в България.

Операта „Саломе” е написана от Рихард Щраус през 1905 година и в рамките на една година е играна над 1000 пъти в цяла Германия. И до днес това заглавие не слиза от афиша на световните оперни театри

В операта „Саломе” се срещат двама велики творци – Оскар Уайлд и Рихард Щраус. Рихард Щраус използва без редакции оригиналния поетичен текст от едноименната пиеса на Оскар Уайлд.

За изпълнителка на ролята на Саломе на всички времена е обявена българка – Люба Велич, която е поканена да пее на 80-та годишнина на самия композитор.

Международен екип поставя операта „Саломе” на сцената на Софийската опера и балет. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Централен източноевропейски музикален театър – Виена. Постановъчният екип е избран след сериозен конкурс – режисьор Ребека Шайнер (Германия), художници на декора Марион и Патрик Майсано (Швейцария), художник на костюмите Мариела Гемишева (България).

Дизайнерката Мариела Гемишева ще представи на публиката своята нова колекция „Саломе” – костюмите в спектакъла са от скъпи ефирни платове в ярки контрастни цветове, замислени и решени като уникална модна колекция. 

Още една българска оперна певица – Анна Томова-Синтова е призната за една от най-добрите интерпретаторки в света на Рихард Щраус. През месец май оперната прима пристигна в България по покана на директора на Операта проф. Пламен Карталов, за да работи с певците върху вокалната интерпретация на различните роли и най-вече с изпълнителката на Саломе Цветана Бандаловска. Анна Томова-Синтова сподели възторга си от младите изпълнители Цветана Бандаловска и Бисер Георгиев. Нейната оценка е, че се ражда една нова Саломе и тя е отново българка! Името й е Цветана Бандаловска!

Изключителен певчески състав от България, Италия и Гърция:
В ролята на Саломе ще видим освен младата българска оперна певица Цветана Бандаловска и италианката Франческа Патане. Италианската звезда е участвала в няколко постановки на различни европейски оперни сцени една от тях е постановката на Римската опера (2007) с режисьор Джорджо Албертаци.
В ролята на Ирод ще видим известният гръцки тенор Анжело Симос, който през 2000 година партнира на Анна Томова-Синтова в концертното изпълнение на операта „Саломе” в Софийската опера. Иван Консулов и Бисер Георгиев ще изпълнят ролята на Иоан Кръстител, а Андреана Николова – Иродиада. В ролята на Нарработ – Николай Моцов.

Диригент Емил Табаков! Мечтата на диригента е да скъсим 100-годишното закъснение, с което идват в България новите автори, които светът е открил много по-рано!

Танцът на Саломе със седемте воала е основен драматургичен акцент в операта и той не се изпълнява от балерина. Танцува изпълнителката на ролята на Саломе. Времетраенето на чистата музика е 9 мин – време, в което се редуват грация, сложни хореографски стъпки, съблазън и еротика. Воалите падат един след друг…

Сподели в: