10-годишнина на конкурса за непубликуван роман Развитие

Тази година единственият у нас конкурс за непубликуван роман празнува своята 10-годишнина. Тя ще бъде отбелязана в Центъра за култура и дебат „Червената къща" на 8 ноември 2007 г. (четвъртък), когато ще бъдат представени вече издадените 2 наградени книги от последното издание на конкурса.

След като журито не успя да излъчи едноличен първенец, реши да раздели наградата между Петър Денчев с „Тъй както мъж целува жена, която обича" и Кристина Юрукова с „Планът на Париж". Двамата си разделиха и паричната награда от 5000 лева.

Конкурсът за нов български непубликуван роман на фондация „Развитие 21" е инициатива, която не само подпомага развитието на българската култура, но и дава възможност за откриване и изява на млади български таланти.

През годините членове на журито са били личности като Блага Димитрова, Тончо Жечев, Атанас Свиленов, Боян Биолчев, Валери Стефанов и др. В сегашния си състав журито се състои от проф. Ивайло Знеполски и писателите Георги Господинов и Алек Попов.

Чрез конкурса са открити някои от най-значимите текстове в новата българска литература. Сред тях се открояват „Естествен роман" на Георги Господинов, „Поп Богомил и съвършенството на страха" на Владимир Зарев, „Майките" на Теодора Димова и „Снежни човеци" на Петър Чухов.

Благодарение на конкурса, макар и не сред победителите, е издаден романът „Образцов дом" на Ваня Щерева, който се превърна в една от най-продаваните български книги за 2005 г. За десета година организатор на конкурса е фондация „Развитие 21" с управител Александър Александров.

Сподели в: