Гергана Димитрова: Най-добрите книги не могат да бъдат определени жанрово  -  Интервю

Гергана Димитрова: Най-добрите книги не могат да бъдат определени жанрово
Гергана Димитрова е главен редактор на новото издателство „Лист”. Преди това е работила в други две издателства и в печатни медии – вестници и списания. Списва в съавторство блога за детски книги „Алиса в чизми”. На Панаира на книгата в НДК - 13-18 декември - първите три заглавия на издателство "Лист" могат да бъдат намерени на щанда на издателство "Ентусиаст". Това са "Манго и Бамбам", "Къщата на улица Манго" и "Съвесттта на Дзено".

На какво учат днес детските книжки? Има ли разлика в посланията на детската литература преди и сега?

Съвременните детски книжки се обмислят много по-внимателно от тези, които писателите създаваха преди 40-50 години. Днес често са политически коректни, съобразени са със специалната чувствителност на някои деца и се опитват да не ги карат да се усещат нещастни и потиснати, ако се страхуват или са нерешителни. „Манго и Бамбам”, която издадохме наскоро, например показва живота на децата в градовете днес – техните родители са твърде заети и често нямат време за тях, хлапетата са ангажирани с много занимания, но не умеят да се сприятеляват. Динамиката и големите разстояния създават трудности, които едно дете не може лесно да преодолее само. Поли Фейбър праща на помощ на малката почти перфектна Манго тапира Бамбам. На пръв поглед плашливото животинче от малайзийската джунгла има нужда някой да се погрижи за него и да го успокои, но всъщност на момиченцето му трябва приятел.

В старите книги героите са героични – смели, решителни, справят се с много неща. Това също има своето място в израстването на днешното дете – то мечтае да си остане дете също като Пипи, да прави бели като Емил и да расте сред природата като Хайди, защото това е непознато за него, съвсем различно от това, което го заобикаля.

Обаче нищо не може да развихри въображението така, както „Алиса” – убедена съм, че тази книга създава безгранична креативност.

Коя е успешната детска книга - тази, която разказва за житейски проблеми или тази, която забавлява?

И двата вида са еднакво успешни. Въпреки че най-добрите са тези, които не могат да бъдат определени жанрово. Първият вид създава опитност, която е нужна в сравнително ранен етап от развитието на децата, защото не можем да ги пазим от всичко и е важно рано да им дадем възможност да взимат решения сами. Забавните книги разширяват пространството в малките им глави в неочаквани посоки и по необичайни начини.

Правите ли проучвания какви книги днес търсят родителите за децата си, а по-големите деца - и сами да четат?

Проучването е важно, но книгите не са обикновена търговска стока. Продажбата не се определя от търсенето, а често и от предлагането. Издателите носят голяма отговорност – те трябва да предложат добри книги, а между кориците трябва да има не само интересна и майсторски написана история, важни са оформлението, защото то създава визуална култура, също и граматически и коректорски издържан текст, защото той учи на хубав български език.

Какви са плановете и мечтите на издателство "Лист" за 2017?

Всяка книга е произведение на изкуството и отношението към нея трябва да е такова. Интересите ни са насочени само към най-добрите образци на съвременната и класическата литература. Не правим компромиси с качеството – работим само с много добри преводачи, художници, редактори и коректори, защото всеки човек, който участва в създаването на една книга, е важен.

Книгите ли ще спасят света или читателите - книгите?

Има една категория читатели, които не правят компромиси с качеството. Независимо колко искат да прочетат една история, те няма да си купят книга, която не е преведена добре, не е редактирана, има грешки и не е затворена между много красиви корици. Ето тези читатели ще спасят книгите. А книгите са създали света, който познаваме – това е достатъчно за неговото спасяване засега.


Вижте още:
Писателски съвети: Минималистично писане в "Къщата на улица Манго"


реклама
Коментари 0 коментара

Име:    
E-mail: (Няма да се публикува)

Коментирай:


МИСЪЛ НА ДЕНЯ
  • Сънувах, че сънувам. Събудих се насън и с радост установих, че още спя

    Жарко Петан

АКЦЕНТИ
Copyright 2007 - 2017, Kafene.bg Сайтът е разработка и собственост на ABC Design & Communication
eXTReMe Tracker