Ясен Гюзелев откри своята изложба "Другият живот на илюстрацията"

Изложбата на Ясен Гюзелев "Другият живот на илюстрацията" бе открита в софийската галерия Сибанк. Художникът показва за първи път самостоятелно илюстрациите си в България. Експозицията включва най-доброто от последните 15 години.

След Лос Анджелис, САЩ, Белград, Сърбия и Рюселхайм в Германия изявеният български автор най-сетне представи цялостно своето изкуство и пред родна публика.

Освен като прецизна и естетска визуализация на текста илюстрациите на Ясен Гюзелев съществуват и като самостоятелни произведения, вдъхновени от Ренесанса, от реалистичните школи на XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време те са и модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно, познати от изкуството на Ешер. Затова заживяват сега в галерията своя друг живот, отвъд книгата.

Илюстрациите в изложбата са от циклите Пинокио, Пчелната царица, Артур, Дама Пика, Сократ, Дон Кихот, Орфей и Евридика, изпълнени с темпера, туш и молив върху хартия.

За първи път са показани и най-новите оригинали на художника по Алиса в страната на чудесата (темпера, туш и молив върху дърво) и Алиса в огледалния свят.
 
В експозицията са включени и черно-бели карти ТАРО 1900 и илюстрации към Оскар Уайлд с креда върху картон.

Изложбата ще продължи до 31 май 2008 г.

Ясен Гюзелев е роден през 1964 в София. Завършил е Илюстрация  в Националната художествена академия – София. Още от началото на 90-те започва да работи с престижни световни издателства, между които са „J.F.Schreiber”, “Esslingen”; “Grimm Press”, “Taipej”; “Aufbau-Verlag”, Берлин; “Simply read books”, Ванкувър; “Walker books”, Лондон.
Участва активно в общи изложби и биеналета на илюстрацията в Германия, Италия, Испания, Словакия, Шотландия. През 2004 година е отличен със сребърен медал от асоциацията на Илюстраторите, Ню Йорк, САЩ. Преди това получава Награда за книга на независимите издатели, САЩ, Диплома от Златният молив на Белград, награда на Buchkunst foundation, Германия, ’94 illustrators of the year award, Болоня, Италия, награда от радио Бремен и Die Zeit.
 

Сподели в: