Ясен Воденичаров композира пиеси по стихове на Димчо Дебелянов и Пейо Яворов

През 1999 г. се издаде програма с произведения на млади български композитори. В нея бяха включени и Две багатели за пиано, кларинет и ударни инструменти на Ясен Воденичаров. Още тогава той показа афинитета си към оригинално подбрани състави.

Пиесите в новия авторски диск на композитора, който издава "Гега Ню" са пет: „Музика Маджи”, „Песен, правеща дъжд”, „Четири етюда”, „Реплики” и „Шест песни за мъртвите листа” (по стихове на Димчо Дебелянов и Пейо Яворов). Записани са с различни изпълнители и комбинации: сопран саксофон, цигулка, кларинет и пиано (Сюзан Фенчър – сопран саксофон, Жоан Морен – цигулка, Давид Вейо – кларинет, Андре Ристич – пиано), Оркестърът на френските флейтисти с диригент Ив Прен, основан от световноизвестния флейтист Пиер-Ив Арто или мецосопран със щрайх, арфа, пиано (челеста) и ударни инструменти (Розалина Касабова и камерен състав от Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров). Соловите творби са поверени на клавесин (Селина Жоли) и сопран саксофон (Силвен Малезьо). Подборът на инструментите придава особен звуков колорит, който подчертава замисъла на твореца. Изпълнителите на записаните пиеси са изтъкнати музиканти от Франция, САЩ, Канада и България.

Ясен Воденичаров е роден в Бургас през 1964 г. Възпитаник е на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София и на Висшата национална музикална консерватория в Париж. Негови учители са проф. Димитър Тъпков и Пол Мефано. През 1997 г. завършва специалността „Музика и музикознание на ХХ в.” в IRCAM, а през 2008 г. година е удостоен с титлата Доктор на музиката. Живее в Париж, но негови произведения се изпълняват в повечето европейски държави, както и в САЩ, Канада, Япония и Южна Америка. Носител е на престижни отличия, между които е първата награда на десетия международен конкурс за съвременна музика в Токио. Лауреат е на ежегодния конкурс „Бомарше” за камерната си опера „Говорящото дърво”, представена в Студио-театъра към „Комеди Франсез” през 2001 г. в Париж. През 2005 г. получава първа награда на журито и публиката във Вюрцбург (Германия) на конкурса „Бруно Мадерна”.

* * *

Георги Христов направи своя версия на Camino
Новият албум на Даниел Поутър "Under the Radar"

Сподели в: