Ясен Василев: По-добре поезията да е в живота

Ясен Василев е от смелите млади хора, които обичат да се занимават с изкуство и да го правят публично. Пише поезия и я представя по различни интересни, алтернативни начини. Негов кумир е безсмъртният Гео Милев. Наскоро излезе и първата стихосбирка на Ясен. Да му пожелаем успех!

Как започнахте да пишете
?
Още от дете знаех точно какво искам да правя и не съм се колебал нито за миг.

Как се прави стихосбирка?
С много писане, редакции, отсяване, подбор, подредба и със спечелване на конкурс 🙂

От къде идва вдъхновението?
Различно. По-рядко от някакъв конкретен повод от реалността. Обикновено от друго произведение на изкуството, което съм почувствал близко.

Кога и как пишете?
Когато текстът вече е узрял в съзнанието ми и единственото, което трябва да направя, е да седна и да го напиша.

Изкушен ли сте и от други изкуства?
О, да. В това време, в което поезията почти не се чете, се опитвам да я направя по-достъпна чрез граничната форма на пърформанса. И като цяло превръщането на текста във визия ми е доста интересно.

Какво още да очакваме скоро?
В края на месеца с Мина Стоянова и Шаманчето от група "Попара" започваме проекта Dirtify/War X – в който съчетаваме поезия и музика по много приятен начин – и ще четем из София, а вероятно и из някои други градове.

Иска ми се да направя и един пърформанс по най-добрите стихове от книгата, но засега все още обмислям варианти – за места и хора, с които да работя.

Освен това се захващам сериозно с писане на проза – нещо, което бях изоставил досега. Имам една идея, която зрее от няколко години и мисля, че времето й е дошло. Фантастична история, която може да се хареса на всякакви хора от всякакви възрасти.

Вашето пожелание към поетите и читатели на Kafene.bg?
И към поетите, и към читателите – да си купят "Сляп виси безкрая" и да четат, но да не забравят, че все пак е по-добре поезията да е в живота, отколкото в книгите.

* * *

Прочетете интервюто с Ясен в SPAS.bg
"Теория за тялото" – стихотворение от Ясен Василев
Ясен Василев и Мина Стоянова канят на поетична вечер

Сподели в: