Японско криминале в стила на Артър Конан Дойл

Части от женски тела съставят пъзела в „Зодиакалните убийства“ от Шимада Соджи, издателство "Милениум", 2016.

Ужасяващата криминална загадка излиза на българския пазар в превод от японски на Николай Дюлгеров, със зрелищна корица на Живко Петров.

* * *
Шест момичета са убити и разчленени от предполагаем сериен убиец.Телата им, с липсващи крайници и парчета от торсовете, са намерени заровени на различниместа в цяла Япония през 30-те години на ХХ век. Всички жертви са от семейството на известен художник – заварени, доведени и природени негови дъщери. Случаят е раздухван от вестниците и запечатан в полицейските архиви, без да бъде разрешен в продължение на 40 години.

Името на книгата идва от названието, с което потресаващата касапница от сюжета е придобила обществена известност. Единствената следа, която остава след поредицата от така наречените „Зодиакални убийства“, е открита от разследващите в дневника на художника-баща на жертвите. В него от първо лице е изложен планда убие дъщерите си (девици), за да вземе части от техните тела (кои точно – щял да определи според зодиите им). От тези парчета искал да сглоби съвършената жена, на която да даде името Азот. Тази улика обаче не помогнала на властите да разбулят мистерията, защото предполагаемият убиец също е изгубил живота си по насилствен начин и то преди наследниците си.

Той завършвал голям цикъл от картини на тема „Знаците от зодиака“, когато бил намерен убит от удар с тъп предмет в заключеното си отвътре ателие. Момичетата изчезват безследно след това.

Легендарното престъпление остава без отговор, докато брилянтният астролог и самоук детектив Кийоши Митарай – главният герой в романа, не се заема с него. Той има само седмица, за да разбули мистерията, измъчваща цяла Япония. Помага му негов приятел – в стил Холмс и Уотсън.

Зодиакалните убийства“ излиза за пръв път през 1981 г.и предизвиква революция в японския криминален жанр. Авторът често е сравняван с Артър Конан Дойл и Едгар Алън По.Разиграна като същинска трагедия, тази история за алхимия и илюзии предизвиква читателя сам да открие скритите в текста улики и да разреши загадката. Написана като истинска логическа задача, дебютната и най-известна творба на Шимада Соджи е върховно постижение в жанра на „убийство в заключена стая“. Преиздавана е многократно, номиниранае за десетки награди и неизменно е в челната тройка на класацията на сп. „Бунгей шунджу“ за стоте най-добри криминални романа в света. Детектив Кийоши Митарай става звезда и впродължение на две десетилетия Шимада развива художествената му кариера със седемнайсет романа, шест сборника с разкази и четири новели.

Снимка 2: писателят Шимада Соджи

Сподели в: