Японският философ Нишияма Юджи гостува в България с филм и лекция

Японският философ Нишияма Юджи пристига в София и Пловдив за тридневна програма, която включва: прожекция на документалния му филм "Правото на философия", кръгла маса и публична лекция. Организатор е Институтът за критически социални изследвания и Културният център към СУ „Св. Климент Охридски” в сътрудничество с Катедрата по критическа и приложна социология към ПУ "Паисий Хилендарски".

София

25 септември, 15:00 часа, театрална зала на СУ

"Правото на философия" – документален филм на Нишияма Юджи 
Продължителност: 90 мин.
Език: френски, с английски субтитри
Вход свободен
 
Филмът разказва за интелектуалното и институционално предизвикателство на създадения от Жак Дерида, Франсоа Шатле, Жан-Пиер Фай и Доминик Льокур Международен философски колеж – Париж (Collège International de Philosophie).

25 септември, 16:45 часа, пак там
Непосредствено след прожекцията на филма ще се проведе и кръгла маса на тема „Хуманитаристика и институции”, по време на която ще се обсъди днешното състояние и проблемите при преподаването на философия, хуманитарни и социални науки. Неминуемо ще бъде засегнат и по-общия въпрос за ролята и мястото на хуманитаристиката във все по-враждебното към нея съвремие, както и отношението ѝ с институциите като цяло.

В кръглата маса ще вземат участие: Нишияма Юджи, Александър Кьосев, Денница Габракова, Васил Видински, Тодор Христов, Тодор Петков. (На английски език.)

26 септември, 17 – 19 часа, 160 аудитория в Ректората

На 26 септември, в 160 аудитория в Ректората на СУ, Нишияма Юджи ще изнесе и публичната лекция „Философия на катастрофата”. (На английски език.)

Пловдив

27 септември
15-16.30 часа – прожекция на филма "Правото на философия"
16.30-16-45 часа – кафе-пауза
16-45-18 часа – кръгла маса "Философия, критическа теория, образование" (На английски език.)

* * *

Нишияма Юджи e роден 1971 г. Бакалавър по международни отношения (Университет Кобе), докторската си степен по философия получава в университета Хитоцубаши, Токио. Преподавал е в Токийския университет, в момента е доцент в Токийски столичен университет и директор на програма към Международния философски колеж – Париж (2010-2016). Сред книгите му са „Литературата като възражение – самота, приятелство и общност в мисълта на Морис Бланшо” (2007), „Философия и университет” (2009), „Правото на философия” (2011). Тази година (2013 г.) под негова редакция в Япония излезе сборника „Хуманитаристика и институции”, в който участват някои от най-големите имена на съвременната японска хуманитаристика, както и автори като Жан-Люк Нанси, Александър Гарсия Дютман, Франсиско Найщат и др.

Сподели в: