Японският роман "Обици и змии" излиза на български

"Обици и змии" е дебютният роман на 21-годишната японка Хитоми Канехара. Книгата излиза през 2003 и година по-късно печели една от най-престижните литературни награди в Япония, Акутагава. В следващите няколко години книгата оглавява всички класации по продажби, като тиражът на книгата само в Япония надминава един милион екземпляра. Книгата е преведена на почти всички европейски езици.

За авторката
:
Хитоми Канехара е родена в Токио на 8 август 1983 г. Напуска училище и семейството си на 11-годишна възраст и след като живее на улицата няколко години, започва да пише разкази и ги изпраща на баща си, който е преводач и й помага с редактирането. На 21 години публикува първия си роман "Обици и змии", който през 2003 г. печели наградата Субару, а през 2004 и една от най-престижните японски литературни награди Акутагава. Един от членовете на журито, известният писател Рю Мураками, казва за книгата й: "Това беше логичният избор, получил най-високи оценки от всички творби, откакто съм член на комисията за присъждане на наградата". Японското издание на "Обици и змии" е продадено в тираж над един милион и е на върха във всички класации по продажби. Следващите книги на Канехара са "Дете на пепелта", "Амебно" и "Автопроза".

За книгата:
С излизането си "Обици и змии" – дебютният роман на Хитоми Канехара – предизвиква шок в родината си и се превръща в бестселър сред младата читателска аудитория.

На не повече от стотина страници авторката разгръща историята на Луи (кръстена на марката Луи Витон), която търси себе си в преследването на болката и удоволствието чрез мъчителни трансформации на собственото тяло.

Стилът шокира и разтърсва с пределната си изчистеност и простота. Героите на Канехара не са от онези, които бихте поканили на вечеря, но в същото време не е трудно да разберете тоталната им отчужденост от другите и самите себе си.

Романът на Канехара с хладна ярост заявява съпротивата си срещу груповата идентичност и кошерното съществуване. В свят, в който индивида се приема за отклонение от нормата, младата Луи се отдава с нарастващо усърдие на демоничен секс, ритуален мазохизъм, пиърсинг и автомалтретиране.

Романът документира пропастта, зейнала между поколенията и повежда читателя в едно мрачно, шокиращо и в същото време хипнотично спускане в света на ъндърграунда. Ключовите думи в този лабиринт са: графити, комикс, пиърсинг, татус, мода.

"Всеки, който е бил млад в днешна Япония, изпитва същата степен на отчаяние като героите ми – казва самата Канехара. – На равнището на разума ясно осъзнавах, че надежда няма, но не гледам на себе си като на говорител на своето поколение. Просто пиша това, което чувствам. Графичното, шоково описание на секс е неизменна част от него."

Премиерата на книгата е на 6 април 2009 г. (понеделник) от 19:00 ч. в Tea House (Чайната на ул. Георги Бенковски 11, София). Книгата ще бъде представена от Дарин Тенев (литературовед и японист), Манол Пейков (издател) и др. Издава: ИК Жанет 45

* * *

Прочетете още:
Харуки Мураками – съвременна Япония, с вкус на Кафка
Кокология – книга за самопознанието

Сподели в: