Япония дава 3 милиона за тракийска култура

По съвместния проект на Министерството на културата, община Хасково и японската страна България получава 2 860 000 щатски долара безвъзмездна помощ от правителството на Япония за изграждането на най-модерния у нас съвременен музей на тракийската култура.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и посланикът на Япония в България Коичиро Фукуи подписаха вчера и размениха ноти за отпускане на средствата по проекта.

Музейният център за тракийско изкуство ще бъде изграден в близост до тракийската гробница в с. Александрово. Той ще разполага с най-съвременна японска апаратура. В музея ще бъде изработено копие на уникалната Александровска гробница. Предвидено е създаването на специален център за обучение на музейни специалисти.

Министър Калфин благодари за значителната подкрепа за културата и историята на България като подчерта, че подобна помощ се дава само няколко пъти годишно. В продължение на години японската държава подпомага културата, изкуството и спорта в България.

Посланик Коичиро Фукуи отбеляза традиционно добрите отношения между България и Япония и особено плодотворното ни сътрудничество в областта на културата.

Сподели в: