Януарски филмови приказки за малки и големи в кино "Одеон"

Филмови приказки за малки и големи включва панорамата "Ваканция, ваканция…" от 5 до 8 януари в кино "Одеон". В програмата са "Лабиринтът на фавна" на Гийермо дел Торо, "Лисицата и детето" и "Походът на императорите" на Люк Жаке, анимацията "Планетата на съкровищата" на Румен Петков, научи БТА от Филмотеката.

"Планетата на съкровищата" /1982/ по романа на Р.Л. Стивънсън "Островът на съкровищата" – комбинирана техника – рисунка и изрезка, е първият български пълнометражен анимационен филм. Действието от миналото е пренесено в бъдещето и разиграно в жанра научна фантастика. Младият астронавт Филип намира звездната карта на капитан Флинт, на която е посочено мястото на безценно съкровище. В пътешествието си на космическия кораб "Еспаньола" той трябва да се пребори с подлите интриги на Джон Супърсилвър и други звездни пирати. След преодоляването на магнитни бури и дупки във времето, корабът се приземява на Планетата на съкровищата. Следват борби с извънземни чудовища и гигантски лазерни капани. Въпреки всичко, Филип успява да изстреля съкровището към Земята. Там капсулата разпръсква семена на цветя и боабаби, спуска с парашути зебри и хипопотами, зайчета и крави, дори жив Мики Маус…

"Лабиринтът на фавна" със Серхи Лопес, Ивана Бакеро, Марибел Верду, Дъг Джоунс – има три награди "Оскар" – за най-добър оператор, сценография и грим. "Една от опасностите на фашизма и една от опасностите в нашия свят въобще е, че злото е много привлекателно… Исках героят на Серхи Лопес да изглежда като всеки политик, който е наистина зъл – добре облечен, поддържан, с добри маниери и изискан. Когато някой е прекалено вманиачен във външния си вид, нещо не е наред в душата му. Крайностите са много силно изразно средство в киното. Изборът ни прави такива, каквито сме," коментира Гийермо дел Торо.

"Походът на императорите" има "Оскар" за най-добър пълнометражен документален филм за 2006 г. По повод на продукцията Люк Жаке казва: "Опитах "да извадя" от дълбокия лед историята, повтаряща се всяка зима от хиляди години и невиждана до този момент от човека. На Антарктида няма друг живот. В тази бяла пустиня императорските пингвини са последните живи същества, които ни показват, че все още сме на същата планета. Те имат много специално отношение към човека. Днес ще ви позволят да се доближите до тях, а утре – не. Затова трябва да ги уважаваш, иначе няма да имаш възможност да ги заснемеш добре."

"Лисицата и детето" – вторият филм на Люк Жаке, е историята на едно приятелство – между малка луничава червенокоска и една лисица, която на моменти прилича повече на приказка за горските животни. Наративът се разгръща на фона на прекрасни пейзажи. Сцените, показващи дивия живот на хищниците, са първокласни, отбелязват познавачи. Участват Бертий Ноел-Брюно, Тома Лалиберте, Изабел Каре.

Сподели в: