Яница Маринова: "Прозрачни съдби" е филм за живота на тийнейджърите

Яница Маринова е студентка специалност Журналистика и масмедии в УНСС. Тя и няколко нейни колеги сътвориха студентски, некомерсиален проект – филмът "Прозрачни съдби". С минимум средства, но с много любов и желание, младите таланти направиха нов български късометражен филм, чиято премиера ще се състои на 30 септември в УНСС. Ето какво още ни разказа Яница за филма и и идеята, специално за читателите на Kafene.bg.

Как се появи идеята за проекта "Прозрачни съдби"?

Идеята за филма ,,Прозрачни сьдби” се роди преди две години, когато бях още ученичка. Тогава спечелих проект за написване на стихотворение на тема послание за безопасен секс. Краят на конкурса не означаваше край за идеите и целите ми. Още тогава силно исках да направя кратко филмче на сьщата тематика! Поставих си за цел да направя нещо полезно за младите, нещо което да е близко до тях! Трябваше ми известно време, за да може идеята да се  изчисти, да улегне – и като сценарий, и като възможности за реализация. "Прозрачни съдби" е филм, в който се оглеждат настроенията на младите. Целта на филма е да пресъздаде живота на тинейджърите – такъв какъвто е, без никакви нотки на сладникавост..
Към днешна дата, съм много  щастлива, че работя с екип от ентусиазирани хора и ще загатна, че има доста интересни моменти от снимачната площадка… Проектът е изцяло студентски.  Филмът се прави с некомерсиална цел, а екипът ни е малък, но влагаме цялата си енергия и желание!

Откъде намерихте средства за осъществяването му?
Малко съм разочарована, защото се обръщах за помощ към много институции и спонсори. Често ни затваряха вратата, но не се отказахме. В крайна сметка спонсор ни е столичен клуб, където са направени и част от снимките.

Кой стои зад реализацията на проекта?
Благодарна сьм на всички медийни партньори, които застанаха зад идеята и които помагат за разпространяването й!

Какво е основното послание на филма?
В най-общи линии сюжетът следи съдбите на две момичета – едното – отворено, готово да направи всичко, с големи възможности, другото – Ангелина, моята героиня, затворено дете, с ангелско излъчване, с по-малко финансови възможности. Между тях стои един мъж, една бременност, един избор за бъдещето. Един от въпросите, които лентата поставя, е можем ли да отстояваме своята различност или трябва да се променим спрямо модата, за да не бъдем отхвърлени от другите… В края на филма показваме и малко статистика – страшни цифри, според които 13-14-годишни деца започват да водят полов живот, а комуникацията с родителите им е нулева, за броя на абортите, на изоставените деца… Страшно е!

Кой е автор на сюжета/ сценария на филма?
Аз сьм сценарист на проекта! Сюжетът е интересен и неочакван!

Мислите ли за създаването на нови проекти?
Да, разбира се…Предвид неописуемата емоция, която изживяхме всички се замисляме над факта да продължаваме да работим и за напред! В моята глава за момента се въртят няколко идеи и силно се надявам да успея да ги реализирам!

Какво беше усещането да си пред камерата?
Усещането е невероятно! Когато застанеш пред камера си друг – ти вече си в роля. Твоят образ (роля) иска да разгърне същината си пред камерата. Снимките показват отделни кадри от ежедневието на подрастващото поколение. Присьстват елементи на символиката, които изграждат и допьлват образа на персонажите. Аз и другите актьори сме непрофесионалисти, но никои от нас не се притесняваше от факта, че го снимат. Всеки знаеше защо е на снимачната площадка – имахме цел – да сьздадем едно вьлнуващо послание за безопасен секс, което да достигне до повече отворени сьрца. Мисля, че кадрите са пркрасни и дадохме всичко от себе си – вашата оценка очакваме на 30 септември! С голямо нетьрпение очаквам реакцията на зрителя, защото тя е реалната оценка за свършената работа!

Премиерата на филма е на 30 септември 2010г. Ще има ли възможност за неговото разпространение? Къде може да се гледа?
Премиерта на филма ще се сьстои на 30 септември от 19ч.в аула ,,Максима” на УНСС! Разбира се, с нея поставяме само началото, след това филмът ще бъде разпространяван по училищата, за да бъде видян от учениците, за които основно е предназначен! Филмьт ще бъде пуснат в интернет пространството,ще се опитаме да го представим и в други университети! Важно е да поставим началото, а след това…..

Към кого е насочен филма?
Филмьт е насочен към младите, за да им покаже колко опасна може да бъде тяхната игра понякога! Той дава отговор на вьпроса защо с действията си сме толкова прозрачни! Персонажите са коренно различни, за да може всеки зрител да откие частица от себе си вьв всеки един от тях!

Намерихте ли подкрепа в институции, университет и преподаватели за проекта?
Подкрепа от институции – не бих казала! Университетът и преподавателите от специалността ме подкрепят и се радват за инициативата, която съм поела!

Имате ли си хоби, с какво се занимавате в свободното си време?
Понякога не обичам да имам прекалено свободно време, защото се чувствам истинска, когато работя. Обичам да пиша, да изливам вьрху белия лист това, което чувствам – това ме успокоява и зарежда. В свободното си време обичам да се срещам с приятели, да се разхождам…

Вашето пожелание към читателите на Kafene.bg?
Пожелавам на вас и читателите Ви преди всичко здраве, защото няма по-ценно от него! Смелост, за да преследват мечтите си, никога да не се отказват, защото мечтите все някога се сбъдват! Не забравяйте, че светът е толкова голям, колкото са големи мечтите ни. Винаги помнете  от кьде и как сте тръгнали и носете в сърцата си онази педя длан, в която е събрана цялото ни отечество. На младите пожелавам да рискуват, за да открият това, което тьрсят… Никога не се задоволявайте с малкото, дирете многото!

Сподели в: