Явор Гърдев спечели наградата "Сребърен Георги" на Московския кинофестивал

Дебютиращият в киното български театрален режисьор Явор Гърдев получи наградата "Сребърен Георги" за най-добра режисура на  ХХХ-ия Московски международен фестивал. Престижното отличие му бе присъдено за филма "Дзифт". Това е един от най-големите успехи на българското кино на фестивала.

Режисьорът Явор Гърдев е успял да съчетае в своята творба елементи на екшъна и язвителна сатира, свързана със спомените на героя за неговото минало при тоталитарния режим в България през 60-те години, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 
Филмът е заснет от оператора Емил Христов, художници са Никола Тороманов и Даниела-Олег Ляхова. Композитор е Калин Николов. Главните роли изпълняват Захари Бахаров, Владимир Пенев, манекенката Таня Илиева, Михаил Мутафов, Джоко Росич.

"Дзифт"получи и наградата на международното жури на Федерацията на киноклубовете, което отличи българската продукция "За свобода на изразяването и талантливо въплъщение на авторската идея".

Явор Гърдев е  роден е на 23 януари 1972 г. Възпитаник е на Националната гимназия за древни езици и култури. Завършил е философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и театрална режисура в НАТФИЗ – в класа на Иван Добчев и Маргарита Младенова.
Като режисьор дебютира в Сливенския театър
със спектакъла "Частите на нощта" по Георги Тенев, който печели награди на фестивалите във Варна и Благоевград. Сред първите му нашумели представления са "Слугините" по Жан Жьоне, "Таня, Таня" в Малък градски театър зад канала, "Сънят на Одисей" и "Квартет" в Театралната работилница "Сфумато".
Сред успешните му постановки са "Бастард", "Марат-Сад" и "Пухеният"във Варненския театър, "Живот х 3" и "Пиесата за бебето" и "Старицата от Калкута"в Театър 199, "Крал Лир" в Народния театър "Иван Вазов". Последната му работа в театъра е "Волентинов ден" на Иван Вирипаев в Малък градски театър зад канала.

Сподели в: