Явор Гърдев снима филм

Известният театрален режисьор Явор Гърдев подготвя кино дебюта си с криминален игрален филм. Той трябва да излезе на екран до февруари 2008 година. В основата на този проект стои романа “Дзифт” на Владислав Тодоров. Преди година и два месеца той прочита чернова на текста и тогава идва идеята за екранизация на романа. Двамата създават почти нов текст адаптиран за кино.

С дебюта си Явор Гърдев прави опит за жанрово кино в традицията на черния филм. Заедно с Владислав Тодоров те правят реалистична възстановка на комунистическата действителност от 40-те или 60-те години. Тук комунизмът няма да се разглежда в политически аспект като време на терор, а като фон на една история и един живот. Пред камерата застават много български актьори. Няколко персонажа са в основата на сюжета. В един от тях ще се превъплъти Захари Бахаров. Всеки делничен ден той представя откъси от романа “Дзифт” в рубриката “Четене на глас” на предаването “Артефир” по програма “Христо Ботев” на БНР. Владимир Пенев и Михаил Мутафов са в главните мъжки роли, а топмоделът Таня Илиева изпълнява главната женска роля.

Глас зад кадър ще коментира действията на персонажите в този “софийски градски филм”. Снимките ще бъдат в столичните квартали Коньовица, Ючбунар и Банишора. Оператор е Емил Христов, художници – Никола Тороманов и Даниела-Олег Ляхова, а композитор на музиката – Калин Николов. Филмът ще се снима цветно, но ще бъде показван черно-бял.

Стремежът на режисьора е филмът да изглежда като комикс от социалистическата епоха. Става дума за типичен градски ноар.

Сподели в: