Явор Веселинов: Всяка книга е един нов свят и нов стимул за развихряне на въображението

За новият му роман "Ноември", за това какво може да накара един ветеринарен лекар да пише и за други интересни неща разговаряме с Явор Веселинов. Едно интервю, специално за читателите на kafene.bg.

Какво може да накара един ветеринарен лекар да напише роман?

Същото, което може да накара и всеки един човек, независимо от професията му, а голямата причина се нарича въображение – пред него няма граници и ограничения. Има моменти, в които историите оживявят във въображението и искаш да ги споделиш – първо с приятели, после с нови приятели, които ще посегнат към написаното от теб.

Кое беше най-трудното в случването на романа „Ноември“? И доволен ли сте от случването му? (апропо разкошна корица, поздравления!)

Най-трудно бе да не заживея напълно във и със него. Доволен съм, че създадох този роман. Светът и действието, които описах, промениха и моя свят! А корицата е една прекрасна визуализация на моите идеи, свързани с книгата. Прекрасни са и стиховете на поетесата Маргарита Петкова, които в книгата оживяват като текст от песните на главната героиня.

Вие самият какво обичате да четете?

Както във въображението си, така и в избора на книги за четене, нямам ограничения. Някак се намираме с тях и с предизвикателствата. Всяка книга е един нов свят и нов стимул за развихряне на въображението на четящия, а в моя случай и на пишещия. Четенето, само по себе си, стимулира мисленето и въображението.

Какво пишете и/или планирате в литературната област?

В момента пиша четвъртия си роман, чието име все още е секретно. Предстои издаването през месец декември на третия мой роман "Сънища", заедно с ROI Books. "Ноември" е с предстояща премиера и в Амазон. Имам още няколко проекто-романа, както и други интересни предизвикателства, с които ще изненадам читателите в близко бъдеще. А първият ми роман – „Самоубийци” – вече е преведен на английски език и може да се закупи в електронен вариант в Амазон.

Какви са отзивите за романа Ви до момента?

Отзивите за "Ноември" са добри. Има интерес, има предизвикателство и емоция. А има и още много читатели, на които им предстои срещата с романа. Все пак е отскоро на книжния пазар.

Какво си пожелавате?

Пожелавам си здраво перо, несекващо въображение, провокация и голям интерес от страна на читателите. Популяризиране на моите книги първо в България и след това по света, както и филмиране на някоя от книгите ми. А много ми се иска един ден като вляза в българска книжарница да ме посрещат първо книги на български автори.

И какво пожелавате на читателите на Kafene.bg?

На читателите пожелавам посещавайки kafene.bg да научават за много книги, които да взривяват въображението им, да ги оставят без дъх и да ги зареждат с усещания, които да усетят истински вътре в себе си, с по-голяма сила, от тази заложена в думите.

Още в кафене.бг:
„Ноември" през септември

Сподели в: