Яворов и джаз – музикално-поетичен спектакъл в Борисовата градина

Тази събота, 29 август, от 16:30 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина ще се играе спектакълът „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“. Участават: Йоана Буковска, Александър Митрев и Божидар Попчев.

Как звучат емоциите на нежната душа на Пейо Яворов под акомпанимента на завладяваща джаз и класическа музика? Отговор на този въпрос ще дадемузикално-поетичния спектакъл, който се игра за пръв път миналата година. Постановката е посветена на 100-годишнината от смъртта на Пейо Крачолов Яворов (1878-1914) и 20 – годишнината от смъртта на норвежкия поет Улав Хауге (1908 -1994).

Любимите български актьори Йоана Буковска, която е и един от идейните автори на спектакъла заедно с композитора Руслан Купенов, Александър Митрев и Божидар Попчев, представят по вълнуващ начин копнежите и любовта на Пейо Яворов на сцената, решена в черно-бяло. Стиховете на най-нежния български поет звучат и на български, и на норвежки.

Макар родени в два различни века и толкова далеч един от друг, поетичните светове на Яворов и Хауге се преплитат. И двамата са крайни в своя изказ, и двамата са дълбоко чувствителни. Историята на Яворов е позната на всеки българин, а модернистът Хауге цял живот е работил като градинар в личното си имение и се е самообразовал от своята библиотека.

Актрисата Мариана Йотова изпълнява завладяващо едни от най-прочутите стихове на Яворов като песни под нежния акомпанимент на китара на композитора Руслан Купенов и Венко Захариев на саксофон и флейта. Йотова пее пет песни с музиката на Купенов – „Желание“, „Сонет“, „Две хубави очи“ и „Нирвана“, и една на норвежки по стиховете на „Невинност свята“ на Яворов. А стиховете на Улав Хауге звучат освен на български и на норвежки с гласа на Тригве Ангъс.

Феерията на спектакъла се допълва и от танцовите изпълнения на Константина Ханджиева – хореограф, и Марина Попова и Васил Дипчиков.

Спектакълът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община, както и на посолството на Кралство Норвегия у нас, и спомоществователството на Стефан Софиянски.

Следващото представление на „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ е в понеделник, 31 август, на сцената на БЧК в с. Долни Лозен от 18:30 часа.

Сподели в: