Юрий Симонов дирижира оркестъра на Софийската филхармония

На 6 февруари от 19.00 часа в зала „България” н.а.Юрий Симонов ще дирижира оркестъра на Софийска филхармония.В програмата: Глинка – валс „Фантазия”, Първи концерт за пиано и оркестър на П.И. Чайковски, С.Рахманинов – Симфонични танци, солист – Михаил Петухов /Русия/.

Диригентският дебют на Симонов е на 12 години. Тогава за първи път се качва на диригентския подиум в Саратов, за да дирижира оркестъра на музикалното училище.

В неговата биография има какви ли не факти, люшкащи се крайни противоположности като  изключване от Ленинградската консерватория, а после неговото име е изсечено със златни букви на „дъската на славата“ в този институт, нежелание да отиде в специалност „Оперни дириген-ти”, а после е 15 години в Большой театр, където е не само най-младият главен диригент, но и най-дълго задържал се на този пост.

Обиколил е света с най-различни симфонични оркестри и сам основава – „Лист-Вагнер оркестър” в Будапеща.
От 1985 г. Ю. Симонов е ръководител на Държавния малък симфончен оркестър на СССР, а в началото на 90-те години на миналия век- диригент на Филхармоничния оркестър на Буенос Айрес; от 1994-2002 г. – музикален директор на Белгийския национален оркестър в Брюксел.

В  най-трудния за руската култура период се връща в Москва и от 1998 година възглавява Академичния симфоничен оркестър на Московската филхармония, при това повикан от самите музиканти.
В безкрайния репертоар на Симонов има произведения от разни стилове и епохи, дискографията му се представя от най-добрите световни фирми. Той е народен артист, професор в Московската консерватория. Маестрото е възпитал плеяда талантливи диригенти.

Програма:     Михаил Глинка – Валс-фантазия
                        /210 години  от рождението на композитора/
                        Пьотр Илич Чайковски – Концерт за пиано и оркeстър No 1 си бемол минор оп.23
                        Сергей Рахманинов – Симфонични танци оп. 45
                        Диригент: ЮРИЙ СИМОНОВ, Русия
                        Солист: МИХАИЛ ПЕТУХОВ, пиано Русия

Сподели в: