Юрий Василев представя "Лица" – изложба пластични обекти от стъкло

14.12.2012 – 14.01.2013

откриване: 14.12.2012, 18.00

галерия „Витра”, София, ул. Перник – 91, партер, 0888 584 107
понеделник – петък: 10.00 – 18.30, събота: 10.00 – 14.00

«Наблюдавайки хората все повече разбирам старата истина, че единствено лицето не може да скрие вътрешния мир на един човек.
Реалният и нереалният свят, които изграждаме в себе си, създава безкрайни комбинации от изражения върху човешките лица. Именно тези изражения са основни теми в моето творчество.
По тази причина избрах стъклото за мой материал. То притежава свойства, които го доближават до качествата на човешкото лице. Стъклото променя своята същност в зависимост от светлината, която то пропуска или отразява, също както лицето на един човек променя своето изражение, в зависимост от емоциите, които преживява. Това се случва и с моите творби, когато инертният гипсов модел се превърне в отлято от стъкло лице на човек.
Предпочитам техниката лято стъкло /cast glass/, защото чрез нея постигам най-голяма прецизност и обем на подготвителните си рисунки, които правя върху хартията.
Темите, които винаги са ме вълнували са свързани с храмовете – толкова различни, колкото са религиите по света, както и храмовете, които изграждаме в самите себе си; противопоставянето на доброто и злото; търсенето на философския камък и безкрайното любопитство на човека към необяснимото, връзката на човека с водата и произхода на живота.
Обединявайки тези теми с любимата ми тема за човешкото лице се получават моите творби – намек /или може би израз/ на нереалните светове, които изгражда нашето съзнание – сънища, фантазии, мечти, илюзии – там където отиваме, когато сме сами…»

Юрий Василев,
творческа позиция към участие в изложбата «Zwiesel Glass Days 2012», град Цвизел, Германия, май – октомври 2012 г.

Името на Юрий Василев се свързва предимно с неговите реализации на стъклописи в частни и обществени пространства, както и с редица изложби в същата техника и материал. За първи път художникът подрежда самостоятелна изложба в техниката лято стъкло. В тази техника той прави опити от 2009 г. и има две участия в международни прояви – в първия фестивал на стъклото в София през 2010 г. и юбилейната интернационална изложба на арт стъкло в град Цвизел, Германия, през 2012 г.
С тази изложба Юрий Василев обединява една нова за творчеството си техника, с най-старата тема, която винаги го е вълнувала като артист – човешкото лице. То присъства във всяка една от 17-те творби в експозицията, които са направени през настоящата 2012 година. Изключение прави творбата «Баланс или спомен за стъкленото топче», която е от 2010 г., но също съдържа човешко лице. Новите работи, които публиката ще може да види са цикълът «Черните храмове», пластиките «Стълба към храма» 1 и 2, «Бесове», «Черният панталон придава официалност», «Алхимикът», «Амфибия», «Лодкарят», «ТЯ, която…» и др.
Юрий Василев и неговите «Лица» ще посрещнат гостите си вкъщи, в буквалния смисъл на думата. Галерия «Витра» е непосредствено свързана с ателието на художника и се намира «на пътя» между зоната, в която творбите «се зачеват» като идея и скица, и пространството, в което «се раждат» от калъпите, току-що извадени от пещта. Затова във вечерта на откриването посетителите ще могат да се докоснат и до духа на творческия процес, прониквайки в свещеното за всеки художник пространство – неговото ателие.

Сподели в: