Юлия Спиридонова и Любен Зидаров – номинирани за наградата "Астрид Линдгрен"

За пръв път български писател и художникът илюстратор са номинирани за Възпоменателната награда “Астрид Линдгрен” –  това са Юлия Спиридонова-Юлка и Любен Зидаров. Това са първите бълски номинации за Наградата от учредяването й през 2003 година от Шведския съвет по изкуствата.

Първите реакции на писателката Юлия Спиридонова и на нейните издатели от ИК "Кръгозор": „Дълбоко съм развълнувана и изключително благодарна на фондация „Детски книги“, че се грижи за детската литература в България и работи всеотдайно за популяризиране на четенето сред малките читатели и на българската детска литература по света – каза Юлия Спиридонова. Самият факт, че сме в този списък, е вече награда и голяма чест за мен. Особено съм щастлива, че съм в компанията на Любен Зидаров и за мен това е сбъдната мечта, защото моето детство премина с неговите илюстрации. Той е един от най-големите магьосници в детската ни литература.“

От ИК „Кръгозор“ споделиха с вълнение: „Това е голям пробив за България и за наша огромна радост и гордост още една оценка за изключително талантливата авторка на ИК „Кръгозор“. Мисълта, че и ние сме допринесли за нейното развитие като детски писател, ни прави горди и ни дава сили да продължаваме да работим за децата и за увеличаване на техния интерес и любов към четенето и хубавата детска книга. Вярваме, че 4 април ще е празник за българската детска литература.“

* * *
Наградата в памет на Астрид Линдгрен е учредена от шведското правителство през 2002 г. Победителят ще бъде обявен на церемония в Националната библиотека в Стокхолм на 4 април 2017 г.
Пълен списък на номинираните за 2017 г. може да видите тук http://www.alma.se/Documents/2016/Nominated_Candidates_2017.pdf
 
За най-големия приз за детска литература, известен още като „Малкия Нобел”, са номинирани общо 226 кандидати от 60 държави, като 63-ма от тях са включени за първи път. От българска страна фондация „Детски книги” е лицензирана от Шведския комитет да определя и изпраща българските номинации.

Наградата „Астрид Линдгрен” отличава творби или дейности с висока художествена стойност, но освен това лауреатите трябва да „прегръщат” човешките ценности, които е изповядвала легендарната шведска писателка.

Предложенията от българска страна се правят от фондация “Детски книги”, която бе избрана за номиниращ орган от България в края на 2015 година.

Сподели в: