Юлия Кръстева – форма и смисъл на бунта

На 12 юни, от 18:00 ч., Нова конферентна зала, СУ, ще се състои премиера на брой 10 на електронно списание за изкуства и култура „Пирон”

ЮЛИЯ КРЪСТЕВА – ФОРМА И СМИСЪЛ НА БУНТА – извънреден брой/

Водещи броя: д-р Камелия Спасова, доц. Дарин Тенев и Главен редактор: проф. Александър Кьосев.

Този извънреден брой на онлайн списание за култура и изкуства „Пирон” е посветен на изнесената в България лекция на проф. Юлия Кръстева „Нови форми на бунта”, както и на част от породените от нея дискусии. Лекцията, превърнала се в едно от ярките интелектуални събития през изминалия академичен сезон, се състоя на 29 септември 2014 година в Аулата на Софийски университет и бе организирана от Посолство на Франция в София, Френския културен институт в България, Културния център на СУ и Софийския литературоведски семинар. Месеци след събитието, списание „Пирон” ще се опита да проследи и преосмисли дебатите, размислите, критическите посоки, и като цяло ефектите от речта на проф. Кръстева, когато медийният шум е вече уталожен.

Броят се фокусира върху актуалната задача да се мисли бунтът днес – да се осмисли разбунтуването на групи от хора в целия спектър от мирни протести до организиране на терористични групировки, да се преосмисли наследството на нежни и не толкова нежни революции, но също така и върху въпроса за мястото на човека на мисълта, на хуманитаристиката и философията в едно колкото разбунтувано, толкова и лишено от бунт време.

В броя, освен текстове на Юлия Кръстева, са включени есета на Миглена Николчина, Александър Кьосев, Амелия Личева, Георги Илиев, Рени Йотова, Хисато Куриваки, Мария Калинова, Станимир Панайотов и др.

Сподели в: