Юлиян Попов се представи с Островът на мъглите

На 4 септември от 20 ч. в Художествената галерия в Созопол беше представянето на първия роман на Юлиян Попов – “Островът на мъглите” (издателство “Сиела”). Книгата разказва историята на българин, който след падането на Берлинската стена се озовава почти случайно в Англия и попада в най-чудновати социални кръгове. Романът е тънка и добронамерена сатира на английското общество и иронично вглеждане в собствените ни страсти и предразсъдъци.

Авторът благодари на водещия Георги Тенев за поканата да участва на Аполония. Г. Тенев определи жанра на произведението с литературоведския термин образователен роман. Главният герой е Радослав Съботинов, който преминава от едно състояние в друго. Радо е млад българин, който през 1991 г. Пристига на летище Хийтроу в Лондон и избира противоречивата съдба на емигранта в Обединеното кралство. Според Юлиян Попов 1991 г. е ключова за България – вече се усеща свободата, но още не беше загубен ентусиазмът ни от промените. Радо е аполитичен, а в Англия всички се вълнуват от разпадането на Югославия и СССР (бившия съветски блок). Героят е комформист, бързо се ориентира и започва да приглася на заобикалящата го среда, че политическите промени живо го интересуват. Той е от репресирано семейство по време на комунистическия режим, с подтиснат баща и амбициозна майка, която крие от него, че дядо му е бил в лагер. Оттук идва и неговата аполитичност. Всички имат илюзията, че България ще преживее бърз и успешен преход към по-добро общество. Англичаните посетили страната ни виждат красивите й страни. Тук те се срещат с изключителни хора, високо образовани, с европейска култура, говорещи по няколко езика. Един англичанин наскоро завърнал се от България пита Радо при срещата им в Лондон: “Всички ли в България говорите по 4-5 езика?” Радо, който знае само английски и руски, смотолевя скромно: “Нали знаете, малка страна, трябва да учим езици”.

В това време на огромен ентусиазъм в Англия от промените в Източна Европа, оптимизмът за бъдещето на България тласка познатите на Радо англичани към илюзията, че на България й предстои период на процъфтяване. Първоначално романът е замислен като сатира на британската социална система, където класовата борба е много силна. Това прави впечатление на емигранта от Източна Европа. Open University е бастион на войнстващия социализъм в Англия, а ловът на лисици е любимо занимание на висшата класа. Радо попада и на двете места. Общува и с двете противоборстващи класи – левичарите и аристокрацията. Тук Радо научава, че износените яки и склонността към безвкусната храна отличават аристократа от подправения представител на висшето общество. Радо неизбежно се оказва в положението на сноб. В книгата много добре са описани притесненията на човека в чужда среда – без авторът да е целил това по собствените му признания. Героят се чувства постоянно неловко, но някак си се справя, приспособява. Във военно-имперски ориентирания елит го посрещат добре, когато узнават че е бил на специализация в Узбекистан. Той престава да се срамува от този факт, ориентира се и казва: “Да, да беше интересно там!”

Авторът призна, че се надява да предизвика известна почит към снобизма – основна движеща сила на изкуството и културата. Според Попов снобизмът е позитивна сила, която пълни салоните. Наблюдават се симптоми на излизането на българите от провинциалния им комплекс. Когато се отърсим от това, ще започнем да създаваме добра литература, размишлява авторът. За Попов много важно качество на романа е да бъде забавен, да разказва увлекателна история. Тук успехът му сред читателите е безспорен. Актьорът Христо Мутафчиев прочете 19 глава от романа, където са особено разпознаваеми автобиографичните елементи. Той завърши с обобщението: “Аз имам един приятел, чиято баба казваше: не че съм любопитна, а просто трябва да знам!”.

Юлиян Попов е автор на Английска България или Швейцария на Балканите и един от авторите на излезлия през 2006 сборник Секс Off. Публикувал е стотици статии в България и чужбина за разрастването на Европа, политиката и образованието по света. Живее в Лондон, където работи като журналист и консултант. Женен е за правнучката на д-р Стоян Данев (бивш министър-председател на България).

През последните години Попов е известен със своя личен блог, където могат да се прочетат горещи политически наблюдения и анализи.

Сподели в: