Юлиян Попов: "Камък от любов" смесва магия и историческа достоверност на географските обекти

Юлиян Попов е автор на фентъзи романа "Камък от любов" – неговата първа книга (издателство "Ардео"). Разказът ни потапя в приказния свят на смели рицари, атлетични герои, жестоки владетели, безумно красиви жени и много магически предмети. Зад тайнствената история, вдъхновена от "Хиляда и една нощ" стоят послания за честност, смелост, вярност на идеалите, морал, любов и още, още. Ето какво сподели повече за себе си и първата си книга авторът:

Представете се за читателите на Kafene.bg

Първо бих искал да благодаря на Kafene.bg за възможността да представя моят първи роман „Камък от любов“. Роден съм в Шумен, 1978 година, израстнах в София и от седемнадесет години живея в Мадрид. Завършил съм УНСС в София и Universidad Complutense в Мадрид, и двете висши образования са в сферата на икономиката и предприемачеството. Професионалната ми страст са международните капиталови пазари. Като първо хоби несъмнено бих посочил четенето на всичко – книги, списания, вестници. От няколко години насам започнах да имам творчески мечти, израз на това е моят първи роман „Камък от любов“. Също така обичам да готвя, да гледам филми и сериали, слушам музика винаги  когато мога и спортувам в рамките на малкото свободно време, което имам.

Каква е предисторията на книгата?

Всичко започна от една невъзможна любов, която от една страна ми даде много хубави и важни неща, но и болка, защото нямаше изглед да се осъществи. Имах нужда да излея чувствата си и така започнах да пиша.

Как ви хрумна идеята за нея?

Нуждаех се от магически фон за моята идея, върху който да дам свобода на въображението си, но също така и от един литературен извор за това. Така „Хиляда и една нощ“ ми представи нужният свят от магия, красота, смелост, човечност, любов и драма, тя е огледалото, в което се гледа „Камък от любов“, но не като опит за копиране, а като вдъхновение.

Правихте ли проучвания за географски места, релеф, собствени имена на хора и имена на географски обекти – романът изобилства с тях и те допринасят в голяма степен за автентичността на разказа?

Да, да, работих много върху историческата съвместимост и географската реалност на приключенията. Всичко е достоверно – от империята Хоразъм с града Бухара, носа Норкюн и викинската митология и Червената пирамида в Египет. Идеята на книгата е, че действието се преплита в истинския XIII-ти век, но и в една магическа парарелност, която отразява вътрешният свят на емира Арман Бен Валор.

България и българската история/митология също е намесена, имате дори български герои, макар че началото на романа ни въвежда в арабския свят и реалността от приказките на Шехерезада?

Като българин, който живее далече от родината и вече толкова години, чувствата ми към България са доста изострени, за мен тя е голяма част от същността ми и историята ми. Затова бе закономерно да я включа в търсенията на Арман, а самите Родопи, които описвам, са дълбоко в сърцето ми, препращат ме към хубавите екскурзии от училище с приятелите.

Защо решихте да включите и български елемент?

Вярвам, а и съм установил, че начинът един българин да помогне за доброто име на страната ни в чужбина е със собственото му поведение, интелект и ценности. Романът „Камък от любов“ е издаден и на испански, а имам и амбицията да излезе на други езици. По този начин читателите от цял свят биха имали любопитството да проверят в Интернет къде е България и кои са Родопите. А и самата посока на търсенията на принца Арман искаше да мине през Балканите – след Кралство Арагон, трябваше да се приближи до Египет, Петра и отново Бухара, най-логичното бе да стъпи в България 🙂 Името на българския герой е вдъхновено и изразява обичта ми към един мой приятел.

Особеност на фентъзи романите е, че те невинаги датират историята, в кой век се развива "Камък от любов"?

Историята се разказва през XIII-ти век, когато все още науката и емпиричното мислене са на заден план и не диктуват живота на обществата. Тогава има място за всякакви идеи – магия, алхимия и религия, които са били еднакво споделяни и смятани за достоверни. XIII-ти век е време на кръстоносни походи, на Пътя на коприната, следите на викингите са все още осезаеми, народите се сблъскват и опознават. Голяма част от Европа не е паднала в мрачното Средновековие, Балканите дишат свободно, по земите на древна Персия съществува една мощна импери, Хорезъм, която ми послужи за начало на книгата.

Кои основни послания носи „Камък от любов”, какво бихте искали читателят да вземе от романа?

Бих ги разделил в две насоки – едното е на главния герой емир Арман Бен Валор – той сякаш казва на читателя – „Бъди смел и намери стойностното в живота. Бори се за него, жертвай вредни навици и счупи веригите на нещата, които те спират да бъдеш щастлив. Започни пътя на търсенето ти сега и днес, вярвай в другите, имай доверие в хората, но и бъди нащрек. Оценявай другите според сърцата и постъпките им, не според цвета на кожата или религията им. Наблюдавай света около себе си и остави място за изненадата, за прехласването пред красотата на живота.“ Другото послание е мое – „Преследвай мечтите ти, работи здраво и се обгради с добри приятели“.

Има ли място за магия в нашия свят?

Ако разбираме магията като съзидателно въображение, то не само има място, ами е и много нужна. Да твориш, да създаваш нещо от нищо, да предизвикваш емоции в хората, не е ли това магия? Или както казва песента – It’s a kind of magic 🙂

Вие самият вярвате ли, че магията е възможна днес, по начина, по който се говори за нея в „Камък от любов”?

Търсенията на Арман из света в XIII-ти век, за да направи магическо питие са метафора на качества като смелост, вяра, находчивост… Вярвам в душевността и в магията, но винаги и само като израз на лични търсения и изпитания. Времената, когато падаха гръмотевици и хората казваха, че са боговете, са отминали, за щастие.

Мислите ли за нова книга в същия жанр или в друг?

С огромно щастие бих продължил тази история в нова книга, но с удоволствие бих пробвал с научната фантастика или шпионските трилъри. Не искам да си поставям ограничения на творчеството, стига да е на ниво и да се харесва. Всяка книга трябва да намери своите читатели и време, но най-важното е аз самият да изпитвам удоволствие от писането. Разбира се, после идва огромното усилие за автопубликуване като финанси и труд с професионалисти – редакторка, илюстраторка и издателска къща, така както направих с „Камък от любов“, но смея да кажа, че съм щастлив от моя първи роман и от работата със страхотния екип, който направи възможно книгата да види бял свят и в своето луксозно, и качествено издание.

Писането за вас е?

Свобода, реализация, любознание.

А четенето?

Възхищение пред писателя, стимулиране на собствените идеи, но най-вече едно огромно удоволствие.

Сподели в: