Юбилейният рейс на "Титаник" потегли с родни знаменитости

Официалната премиера на филма на Джеймс Камерън "Тайните на Титаник 3D" се състоя в Mtel IMAX. Насрочено за годишнината от трагедията, събитието пресъздаде атмосферата от нощта на сблъсъка с автентичната рагтайм музика на Alexandroff Ragtime Band и морски екипаж, начело с капитан далечно плаване Никифор Герчев. Най-голям интерес предизвика сбирката от извадени от кап. Герчев корабни щурвали, фенери и часовници и камбана от потъналите в българското Черноморие кораби „Полиникис”, „Пионер” и „Хемус”, и архивни пресматериали за катастрофата.

Подобно на първото плаване на "Титаник" през 1912г., 96 години по-късно за 3D пътешествието пристигнаха известни пасажери и техните семейства и приятели, сред които актрисите Аня Пенчева, Ани Пападопулу и Йоанна Буковска, певците Крум, Ивена и Спенс, адреналинките Яна и Жана, моделите Диян Христов и Али Алиев, водещият на «По-по-най» Бате Енчо и др.

Точно в 19:30ч. корабната камбана призова всички пасажери да се качват на борда. Подробен инструктаж на сушата от кап. Герчев подготви гостите за срещата с останките на "Титаник" на дъното на океана. В своята реч той отбеляза, че "Титаник" е на четвърто място по брой на жертвите, но е дал на корабоплаването най-големия урок, чийто отзвук остава и до днес.

Годишнината почете с присъствието си и Йоанна Александрова, чиито предшественици Лазар Минков и Пейо Колчев са сред 38-те българи, загинали на «Титаник».

След прожекцията гостите допълниха впечатленията си от филма с пълната хронология, представена в изложбата "Титаник – от чертожната дъска до днес".

Широката публика ще може да види „Тайните на Титаник 3D” от 18 април, а а най-нетърпеливите зрители резервираха билети още в началото на седмицата.

Сподели в: