Юбилейна ретроспективна изложба на Найден Петков се открива в София

От 5 до 28 септември желаещите ще имат възможността да разгледат юбилейната изложба живопис на Найден Петков по повод 90 години от рождението му. Мястото е Шипка 6, ет. 1, откриването е на 5 септември от 18 ч.

С „Избрано” от Найден Петков ще преоткрием нежния и елегичен свят на едно от емблематичните имена в българската живопис. Изложбата ще събере живописни произведения и рисунки от колекциите на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, ХГ-Пловдив, ХГ-Пазарджик, ХГ-Добрич, Фонд 13 века България, Ателие-колекция Светлин Русев, Министерство на външните работи, частни колекции и др. Ще бъдат показани творби от различни творчески периоди на автора.

Откриването ще е съпроводено с представяне на каталог.

За автора:
„Той е от малкото български художници, чието творчество представлява напълно автономен свят. Времето, процесите и модите в изкуството ни сякаш минават незабелязано покрай него – той не е докоснат от естетиката на 50-те, нито от бурните промени през 60-те, не "проговаря" на асоциативно – метафоричния език от 70-те, няма необходимост и от преосмисляне на пластичността през 80-те години. Той има своя път, който до края, до самия край през 1989 година, следва.

В него най-голяма част и най-много творческа енергия е отредена на пейзажа. Защо Найден Петков е така завладян от пейзажа?  Вероятно защото е бил завладян от това, как изглежда света и никога не се е уморил да го наблюдава. Или, напротив, рисуването на пейзажи е  начинът му  да сподели преживяното, да покаже своите чувства чрез различните състояния на природата. Какъвто и да е отговорът, пейзажите му излъчват  неговото присъствие, неговата изящност, неговата романтична представа за света. Зрителят е омагьосан да навлезе в този свят, все по-навътре и по-навътре, там, където го очакват обгорени в охра цветове и плътни оловни тонове, синтетични форми и разкриваща се на пластове живописна материя. Хора се срещат рядко в тези пейзажи. Когато все пак ги има, те са без особено значение за художника, просто фигури или силуети, които служат за мащаб на някое пробождащо небето дърво.

Съвсем друго е, когато Найден Петков рисува портрети – едни от най-ярките в съвременното българско изкуство. Тогава сякаш е обсебен от човека отсреща. Притежаващ остро чувство за физиономичност и психология, той съумява да улови същността на модела и да го изрази в творбите  си. Моделите му в повечето случаи са представени фронтално, общуват директно със зрителя и образуват единно цяло с пространството. Художникът постига тази  хармония благодарение на съчетаването на светлината и цветовете и на магнетичното си дарование на живописец. Със същото дарование  са създадени и композициите му, и  малкото на брой интериори – самотни ателиета, които пазят спомена за нечие артистично присъствие.”

Из текста за каталога на Найден Петков от Румяна Константинова

* * *

Изложба "Размисли върху платно" е открита в София – фотопоглед

Сподели в: