Юбилейна изложба на Ненко Балкански в ХГ-Стара Загора

На 4 декември 2007 г. в 18,00 ч. в Художествена Галерия-Стара Загора се открива юбилейна изложба на Ненко Балкански – по случай 100-годишнината от рождението му. Изложбата ще бъде експонирана до 4 януари 2008 година.

Ненко Балкански
е роден в Казанлък на 20 септември 1907 и умира в София на 19 септември 1977. Учил при Чудомир в казанлъшкото ученическо дружество “Рисувач”. През 1925 година постъпва в Художествената академия в София и през 1930-та завършва специалност живопис при професорите Никола Маринов и Борис Митов. Специализира /1939 – 1940г./ във Франция, Италия, Германия. Посещава редица художествени галерии и музеи в Европа.

От 1947- ма е преподавател, а от 1959-та професор по живопис в Художествената академия. Започва своя творчески път през 30-те години – взема участие в основаването на Дружеството на новите художници, а години наред е секретар на дружество "Родно изкуство". За изключителни постижения в живописта има златен медал от Парижкото изложение през 1937 година.

Значителна част от неговото творческо наследство се съхранява в Казанлъшката художествена галерия, а родната му къща е превърната в музей с експозиционна зала ( Родна къща-експозиция “Професор Ненко Балкански” ).

На 26 юли тази година в Национална художествена галерия се откри юбилейна изложба по случай 100 години от рождението и 30 години от смъртта на големия български живописец Ненко Балкански. В ретроспекцията са включени над 80 платна, подбрани от колекциите на НХГ, СГХГ, ХГ- Казанлък, ХГ – Смолян, ХГ- Хасково.

Бисера Йосифова
– куратор на изложбата, бе подбрала знакови творби от огромното художестевено наследство на проф.Балкански. По- голямата част от което след смъртта на художника е дарена на българската държава от съпругата му Лиляна Балканска и синовете му Димитър и Боян. През 1980 г. съпругата на Ненко Балкански Лиляна /тя е правнучка на легендарната баба Тонка и внучка на Ботевия четник Никола Обретенов/ – дарява на фонд „13 века България“ 1610 произведения на художника. Над 300 от тях са маслени картини, а останалите – акварел, туш и пастели. Освен тях дарява и къщата им на ул. „Латинка“ № 12 в София за музей. Реставрацията на творбите в изложбата и рамкирането им са направени със спомоществуванието на НДФ "13 века България".

По време на експозицията е излъчван филмът "По следите на изгубеното време" от поредицата "Умно село", посветена на творчеството и личността на големия художник.

В експозицята са включени емблематичните творби "Семейство" и "Работническо семейство", автопортрети, портрети, пейзажи, натюрморти и композиции.

На 11 октомври тази година юбилейна изложба на Ненко Балкански бе открита и в родния му град Казанлък.

Още по темата

Сподели в: