Юбилеен концерт-спектакъл по случай 20 години от създаването на балетно студио "Красимира Колдамова"

На 10 май от 19.00 ч. в салона на Държавен музикален и балетен център в София ще се състои юбилеен концерт-спектакъл "Феерията на танца" по случай 20 години от създаването на балетно студио за откриване и развитие на таланта "Красимира Колдамова".

Концертът ще представи истинският възторг на децата (от 4-годишна възраст) от танца и развитието им, благодарение на хармонията на движенията и класическата музика, до овладяването на палцовата техника.

В програмата са включени фрагменти от шедьоври на класическото наследство: две масови композиции: "В балетната зала4 – музика Сергей Прокофиев и "Вълшебна музика" – музика Волфганг Амадеус Моцарт.

В концерта ще вземат участие над 80 деца от народните читалища: „Д-р Петър Берон – 1926”, „Цанко Церковски” и „Възраждане”, както и артисти от балета на Софийската опера и примабалерината на Софийската опера и балет Диляна Никифорова – ученици на Красимира Колдамова.

 Можете да закупите билети от касата на народно читалище: „Д-р Петър Берон – 1926” (бул.”Витоша” №109, тел.: 02 952 25 78 ; да заявите билети на 0892 033 989, 0886 88 20 98 или на e-mail: krassied@abv.bg;   nusantara_bg@abv.bg ; Skype: krassied7=

Още за Красимира Колдамова:
Наричат българската примабалерина Красимира Колдамова  – съвършената нимфа на палците. Крехка е като порцеланова фигурка и вечна, когато стане дума за съвършения танц. Родена е в Стара Загора. 9-годишна стъпва на сцената в ролята на ангелче в "Прикованият Прометей", постановка на патриарха на българския балет Анастас Петров. При постъпването и в Софийската опера видният балетмайстор Асен Гаврилов коментира пъргавостта и с думите: "Ти си нахално гениална бе, малката!".

Завършва Държавното хореографско училище при Лили Берон. Дебютира в Софийската опера през 1954 г.
През 1956-а специализира в училището на Болшой театър. Сезон 1972-1973 е прима на френския "Гран бале класик". През 1964-та става носителка на сребърен медал и на специалната награда за актьорско майсторство от Международния балетен конкурс във Варна. От 1966 до 1978 г. гостува многократно в Хавана по покана на балетната легенда Алисия Алонсо. През 1967-ма е една от създателките на балет "Арабеск".
Гастролира в Европа, Азия и Южна Америка.

Творческата биография  на легендарната балерина обхваща 60 роли в над 70 постановки. Не съжалява за нищо и признава: "Балетът нищо не ми е взел, само ми е давал." Нейните Жизел, Одета-Одилия от "Лебедово езеро", Жулиета, принцеса Флорина от "Спящата красавица" отдавна са класика в учебниците.
 До 52-годишна възраст играе емблематичната си роля на Жизел, но най-близка до сърцето є е тази на Едит Пиаф, която смята за "многопланова" и с широка "душевна палитра". Една от последните й роли е Водещият от "Една нощ в Париж" от 2003 г. в Бургаската опера.По случай 50 години на сцената през 2004-та примата се появява в "Метаморфози" по Бах, на финала участва във фрагмент от "Едит Пиаф".

Критиките, че обува палците и на 65 години, за да играе пред публика, посреща с думите: "Нашето изкуство е визуално, но външният вид не е всичко – има още много неща вътре в нас."
Иконата на руския балет Рудолф Нуреев няколко пъти є отправя покана да играят в европейски театри, но тя се бои да не я обявят за невъзвращенец.

Със съпруга си – архитект Таньо Манчев, са заедно от около 40 години. Имат син Преслав, роден през 1974-та, който наследява таланта на майка си и днес танцува класически и модерен балет в Швейцария и Германия.
Примата играе бременна ролята на Мария в "Дъщерята на Калоян", а 6 месеца след раждането отново е на сцената в "Жизел".

Крехката дама, носител на най-високото българско отличие, орден "Стара планина", и днес е благодарна на своите учители. . Затова през 1991 г. тя самата основава първото частно балетно студио за откриване и развитие на таланта. Завидно е усърдието на Колдамова да предаде дългогодишния си сценичен, а и житейски опит на новата генерация балетисти.

Основаното и ръководено лично от  нея Студио е носител на множество  награди и дипломи : Гран-при от Национален конкурс ”Млади звезди” (2002, 2003 г.), Първа награда от Национален конкурс на камерния танц – Хасково (2004 г. и 2005 г.), първа награда от конкурса Младежта твори” провеждан от Столична община/2001,2002,2003,2004 ,2005г../,първа награда от Фестивал на изкуствата – Район”Триадица” – (2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 г.)

Възпитаниците на студиото вземат ежегодно участие във всички концертни прояви, организирани от НЧ”Д-р Петър Берон”, Международен салон на изкуствата – НДК (2002,2003,2004,20052006 г), Коледен фестивал в НДК, телевизионни участия и др.  Децата от Балетно Студио "Красимира Колдамова" спечелиха първо място на Националния танцов конкурс "Ритъмът в сърцето ми" на 06.03.2011 във възрастова група до 9 год. В конкурса се представиха с две класически вариации от балетите "Спящата красавица" и "Пахита", изпълнени от Катерина Гил, както ис авторската хореография "Горската фея и цветята" със солистка Ренета Престижното жури, съставено от Алфредо Торес, Росен Михайлов и Росен Канев ги оцени и класира на първо място.
Във възрастовата група 10-16 год. солистката ни Мадлена Бобева изпълни вариация на Фея Люляк от балета "Спящата красавица" и получи грамота за отлично представяне.
                                                                                                                                 
През залите на студиото са минали стотици деца, като някой от тях продължават обучението си в Националното училище за танцово изкуство.

Ученички на Красимира Колдамова са: Диляна Никифорова, Вяра Начева, Десислава Стоева, Вихра Маджарова и др.               

Акад. Красимира Колдамова е участвала в журита на авторитетни балетни конкурси у нас и по света.

Вижте още:
70 години юбилей на примабалерината Красимира Колдамова

                                                                     

Сподели в: