Юбилеен концерт в чест на проф. Георги Петров


Проф. Георги Петров
е бележит представител на националната музикална култура. Творческото му дело – клавирен изпълнител, педагог, изследовател, музикален публицист, общественик – от десетилетия се радва на подчертан общонационален и международен авторитет, на заслужено признание.
Роден е на 13 октомври 1939 в София. Син е на виолончеловия педагог и диригент Милчо Петров. Завършва Музикалното училище в Пловдив като първенец на випуска (1957). Висшето му музикално образование преминава в Букурещката консерватория (1957-1962). Там учи клавирно изкуство при проф. Флорика Музическу – световноизвестната възпитаничка на пианистите-легенди Дину Липатти, Раду Лупу, Константин Силвестри и Мъндру Кац.
В периода 1963 – 1991 проф. Георги Петров свързва музикалното си поприще с Музикалното училище в Пловдив, където е изявен педагог.
Проф. Георги Петров е съосновател на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив (1964) и първомайстор на клавирното обучение в Академията. Неговата вдъхновяваща творческа енергия е в основата на респектираща поредица от доказано продуктивни и модерно проектирани постижения на Академията. От 1989 до 1999 проф. Георги Петров е ръководител на Клавирната катедра в АМТИИ – период на извисяващи качествени преобразования, на подчертан творчески подем на това престижно академично звено.
През 1967 и 1968 проф. Георги Петров специализира в прочутата "Екол нормал дьо мюзик" – Париж, където усъвършенства майсторството си при бележитите пианисти Жан Бланкар и Магда Талиаферо, черпи опит от великите примери на Оливие Месиан и Шарл Мюнш. Жалониращи, през творческия път на проф. Петров, са общуванията му с професорите Вера Горностаева, Иван Моравец, Пиер Пети, Владо Парлемютер, Андрей Стоянов, Иван Спасов, Балентин Георгиу.
Освен международно признат изпълнител, проф. Георги Петров е основоположник на известна и утвърдена клавирна школа, дала на света стотици пианисти – гордост за Пловдив и България.
Проф. Георги Петров е артистичен директор, председател и член на журита на престижни клавирни конкурси. Юбилярът е капацитет в областта на музикалната критика и публицистика, на клавирната методика.
Проф. Георги Петров е носител на Почетния знак на гр. Пловдив на наградата "Пловдив", на Академичната награда "Медения чан", на "Златната лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци, почетен член е на борда на Американския библиографски институт, притежава сребърния почетен медал на град Атина – Гърция, член е на международната асоциация на клавирните дуа в Токио – Япония.

Донк-Сук Канг
Лауреат на редица международни конкурси: „Монреал”, „Карл Флеш” и „Кралица Елизабет”. Свири като солист на голям брой изтъкнати оркестри, включително тези на Филаделфия, Кливланд, Вашингтон, Санкт Петербург, Москва, Оркестъра на BBC, Гевандхаус оркестър. Професор в Университета „Йонсей” и артистичен директор на фестивала „MusicAlp” във Франция.

Проф. Жени Захариева е изтъкната пианистка с богата концертна дейност. Удостоена с отличията "Officier des Arts et Lettres`2007" – звание от Френското правителство, награда "Шопен", Шопеново общество, Париж, 2005-а, "Златно перо 2004" на Класик ФМ, "Кристална лира 2003" за върхови изпълнителски постижения, наградата на Министерството на културата за 2002 г., за приноса й към развитието на българската музикална култура. Артистичен директор е на международните конкурси "Албер Русел", "Музиката и земята", музикалната лятна академия "Русалка". Захариева е избрана за посланик на българската култура във Франция за френското председателство на Европейския съюз.

Марио Хосен
Свири като солист на изтъкнати оркестри като Английския камерен оркестър, Брукнер оркестър, Кралската Филхармония, в зали като Карнеги Хол, Тонхале в Цюрих, Виктория хол в Женева. 24-те Капричи, 6-те концерта на Паганини и 10-те сонати на Бетовен са посрещнати възторжено от критиката и публиката. Преподавател е в НБУ София и в кралската академия „Рейна София”, Мадрид.

Академичен Оркестър Орфеус към Нов Български Университет – София е създаден през 2006 г. от цигулковия виртуоз Марио Хосен със стремеж към постигане на високи артистични идеали.
В основата на Академичен Оркестър Орфеус е струнен ансамбъл от 20 музиканти. Целта е чрез интересни музикални програми, да се популяризира и вдъхнови музикалният живот в Тракия, а също и чрез интензивно музикално присъствие в Европа да се даде сцена за изява на младите български таланти.
Академичен Оркестър Орфей е съставен от опитни, висококвалифицирани професионалисти от европейска величина и млади инструменталисти от Европейския Съюз (Австрия, България, Испания и др.) 
Благодарение на тясното сътрудничство на Академичен Оркестър Орфеус с Международната Музикална Академия „Орфеус” наши гости са Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Мишел Бероф, Жерар Пуле, Донг-Сук Канг, Джи Парк и Ерих Хьобарт.

10 ноември 2009 – вторник
Юбилеен концерт в чест на проф. Георги Петров
Джи Парк – диригент – Корея
Донк-Сук Канг – цигулка – Корея
Жени Захариева – пиано – България
Марио Хосен – цигулка – България
Акаемичен оркестър Орфей

A. Вивалди, Й. Хайдн, Й. С. Бах и В. А. Моцарт
19.00ч. – Зала на филхармонията, Пловдив

Майсторски клас:
07 – 11 ноември – Донк-Сук Канг – цигулка – Корея, Балабанова къща, Пловдив

Сподели в: