"Щурците" ще изнесат концерт по повод 40-годишния си юбилей

Грандиозен концерт по повод 40 години на сцената и най-новия албум на групата "На прага на сърцето" подготвят "Щурците". Музикалният купон ще бъде на 12 декември 2008 г. от 20 часа в зала 1 на НДК – София.

От 6 ноември започва продажбата на билетите, съобщиха организаторите. Цените са от 15, 20, 25 и 30 лева. Те могат да бъдат купени от билетния център на НДК, онлайн на адрес www.ticketpro.bg, касите на Тикетпро България и неговите партньори, както и в магазините Вижън, Евро-български културен център, Булскай травъл, Евротурс, Тур фон фън (София), Саунд гардън (Бургас), Мюзик център (Пловдив), Млад техник (Сливен), Медуза (Велико Търново).

"Щурците" е една от най-великите български групи не само за рока в национален мащаб, а и за родната ни музика като цяло. Парчета като "Две следи”, “20-ти век”, "Конникът”, "Среща”, "Клетва”, "Вкусът на времето”, "Хамлет” и много други носят емблемата на цяло поколение и остават завинаги в музикалната история на България.

През своята забележителна 40-годишна кариера "Щурците издават" 16 албума и правят хиляди концерти във всички градове на страната, както и в много страни по света, които преминават с изключителен успех. 

Предстоящият мега концерт на 12 декември в зала 1 на НДК е посветен на 40-годишния творчески юбилей на групата и излизането на най-новия й студиен албум "На прага на сърцето”, който ще се появи на музикалния пазар на 1 декември.

Група "Щурците" е създадена в София през 1967 г. Първоначално, когато Кирил Маричков и Петър Цанков от "Бъндараците“ се срещат с Петър Гюзелев и Веселин Кисьов от "Слънчевите братя“, идеята да създадат собствена група изглежда нереална и за самите тях. През януари 1967 г. осъществяват първите си записи — няколко инструментала и версия на "Песен без думи“ на "Shadows“. Но групата все още няма име и в младежко предаване “Хоризонт” по Първа програма на БНР е обявен конкурс за име сред слушателите. От многобройните предложения четиримата млади музиканти се спират на "Щурците".

През същата година групата работи и с Георги Минчев, с когото печели своята първа награда. Песента на композитора Борис Карадимчев "Бяла тишина“ (с участието на струнния квартет "Димов") печели първо място на фестивала "Златният Орфей“ и е обявена за мелодия на годината в едноименния телевизионен конкурс. През 1968 г. излиза първата малка плоча, включваща песните "Веселина“, "Звън“, "Малкия светъл прозорец“ и "Изпращане“.

Популярността на групата непрекъснато расте, за да достигне своя връх през 80-те. Песните от албумите “20-ти век”, “Вкусът на времето”, "Конникът” и “Мускетарски марш” са актуални, стилово разнообразни и с характерната за "Щурците" звучност и мелодичност, с което печелят младата публика. Текстовете са дело на някои от най-известните и талантливи български поети. В кариерата си "Щурците" имат почти 3000 концерта при препълнени зали и изключително сърдечно посрещане от публиката.

На концерта на 12 декември групата ще се качи на сцената в добре познатия си състав – Кирил Маричков (вокал, бас), Петър Гюзелев (китара), Георги Марков (барабани) и Валди Тотев (вокал, клавишни). Любимците на българските рок меломани ще изпълнят парчета от най-новия албум "На прага на сърцето” и, разбира се, много от най-големите си хитове, любими и очаквани от многобройните фенове на групата през всички 40 години на тяхната забележителна кариера.

Сподели в: