Щрихи от филми представя американката Шанън Плъм

На 18 април в галерия "Академика", Национална художествена академия, ще бъде открита изложбата на Шанън Плъм "Щрихи от филми". Експозицията включва колекция от видео и филмови продукции, и фотографии, и ще продължи до 7 май. Официалното откриване ще бъде на 23 април в 18 ч. Освен изложбата ще има и няколко съпътстващи събития. Вижте цялата програма:

Период на изложбата на Шанън Плъм: 18.04 – 07.05.2014 г.

Официално откриване: 23 април 2014 г., 18:00 ч., галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

Отворена дискусия: Център за култура и дебат „Червената къща“, 24.04.2014 г., 14:00 ч.

Прожекция на филма Towheads /Блондини/: кино салон на НАТФИЗ, 24 април, 18:00 ч.

През 2013 г. Шанън се ангажира с мисията на фондация И АЗ МОГА / I CAN TOO и става лице на инициативата в подкрепа на деца със специални нужди. Процент от продажбата на произведенията й се дарява за тези деца.

Шанън Плъм: Щрихи от филми
Американско съвременно изкуство в България,
с подкрепата на Фондация Америка за България, Посолството на САЩ в България, Национална художествена академия, Фондация И АЗ МОГА/I CAN TOO
Шанън Плъм (Shannon Plumb), първият представител от поредица американски звезди от сцената на съвременното изкуство идва в България, по покана на Фондация „Съвременно изкуство“, във връзка с реализация на проект за представяне на американско съвременно изкуство в България.

С посещението на Шанън Плъм стартира платформа на тема „Съвременното изкуство като начин на мислене“. Първата дискусия по темата ще бъде с участието на Катлийн Гончароф, куратор, арт консултант и отговорник за американското представяне на 50-то Биенале на изкуствата във Венеция, Шерил Хартъп, независим куратор и изкуствовед, Стефан Стоянов, куратор и собственик на галерия Стефан Стоянов в Ню Йорк, както и Шанън Плъм, които ще модерират срещата.

Шанън Плъм е модерният Чарли Чаплин в рокля, а понякога и със залепен мустак и тиранти. Изкуството й е вдъхновено от историята на телевизията, американското кино и пърформанс и е силно повлияно от символите на домашния живот, модата, спорта и рекламата.  Работата и е близка до провокативната поп култура като отразява събития като Олимпийските игри или модни дефилета, с които има особена интимна връзка, заради ранната си кариера на фото модел за световно известния фотограф Марио Соренти.  Героите на нейното изкуство олицетворяват социални стереотипи, които са едновременно хумористични и социално критични. PLUMB is FUN (Плъм е забавна) като настроение присъства във всички нейни образи, но без да олекотява провокираната ретроспекция и самоанализа.

Най-новата й творба е широко акламирания пълнометражен филм „Towheads“ („Блондини“), който изследва нейния личен живот и различните и понякога противоречащи роли на майка, съпруга и професионалист. Историята е дълбоко смущаващата инфантилизация и изолация на една майка, която гледа две деца в Бруклин. Филмът има редица награди, включен е в програмата на международни фестивала, включително фестивала  New Directors/ New Films 2013, организиран от Музея за модерно изкуство (МОМА) и Линкълн Център, Ню Йорк и е откупен от МОМА за постоянната колекция на музея.

Допълнителна информация за Шанън Плъм:
Произведения на Плъм са присъствали в многобройни фестивали, изложби, галерии и музеи, някои от които са: New Directors/ New Films 2013 festival (New York), the New York Video Festival at Lincoln Center, the Underground Film Festival (New York) and Frieze Art Fair (London). Her work has also been exhibited at institutions including The New Museum for Contemporary Art (New York), Anthology Film Archives (New York), The Institute of Contemporary Art (London), The Kitchen (New York), The Museum of Contemporary Art (Los Angeles), Brooklyn Museum of Art (New York), Aldrich Contemporary Art Museum (Ridgefield, CT), ARCO (Spain), Institute of Contemporary Art (Philadelphia, PA), Museum of Art, Rhode Island School of Design (Providence, RI), Mills College Art Museum (Oakland, CA), Von der Heydt-­‐Museum, (Germany), MoMA PS1 (New York), Musee de Beaux Arts, Lausanne (Switzerland), and Tate Modern (London).

Цел и мисия на проекта „Представяне на Американско съвременно изкуство в България и представяне на България в света на съвременното изкуство“ на Фондация „Съвременно изкуство“:
Целта на проекта e да реализира серия от изложби на водещи имена от съвременното изкуство, предоставяйки възможност на публиката и участниците в художествения сектор възможността да се запознаят с водещи образци на американското съвременно изкуство. Чрез тези изложби, съпътствани от кръгли маси, семинари и дискусии, ще се подкрепи ефективна комуникация, която да провокира и насърчава креативност в мисленето и общуването.   Представянето на алтернативни гледни точки ще даде възможност на българската публика да обогати своето възприятие за случващото се в сферата на изкуството в глобален мащаб, необходимо условие, за да е възможен критичен поглед върху състоянието на изкуството в България и по света.
Мисията на проекта е да достигне различни обществени групи, не само свързани със сферата на изкуствата, така че да подкрепи широка дискусия и да спомогне бъдещи сътрудничества, които са необходими за развитие на културата в България. Взаимодействието с автентични произведения на изкуството е трансформиращо преживяване и създава жив и конкретен диалог.

За Фондация „Съвременно изкуство“:
Фондация „Съвременно Изкуство“ (ФСИ) е основана в София, България през 1996 г. от десет български артисти и критици, представящи групата XXL.
Фокусът на фондацията е съвременното визуално изкуство като живопис, фотография, инсталация, скулптура и мултимедия. ФСИ развива и подпомага много аспекти на съвременното изкуство: организира изложби в България  и по света, спонсорира теоретични семинари и симпозиуми, разширява контактите на българските артисти в световен мащаб, подпомага популяризирането и представянето на български автори в чужбина, развива и предоставя образователни програми и създава колекции на съвременни произведения на български автори.
ФСИ се стреми да подкрепя сериозни художествени експерименти и концептуално мислене. Фондацията отчита важността на показването на нови идеи и методологии в контекста на постоянно развиващия се социоикономически контекст.   Управителният съвет на ФСИ към днешна дата включва: проф. Свилен Стефанов, Десислава Монева, Иван Кюранов, Росен Тошев, Стефан Стоянов и Зоя Монева Гърджуло.

Сподели в: