Ще се представи изложба на творби от националния конкурс "Българката на 21 век"

В Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита официално изложба на избрани живописни творби от националния конкурс "Българката на 21-ви век".

"Красная Линия България" и Съюзът на българските художници обявиха през месец юни 2008 година национален конкурс за съвременни живописни творби по тема "Българката на 21-ви век". Поради големия интерес беше удължен срока за предаване на творбите, а общият брой на предадените картини е 93, от които са подбрани най-добрите. Конкурсът е вдъхновен от уникалното творчество на Владимир Димитров – Майстора и неговата картина "Момиче с грозде". Целта на организаторите е да представят актуалните творчески търсения и интерпретации на художниците по отношение на непреходната връзка между родната природа и  съвременния образ на българката. Предизвикателството отправено от инициаторите на събитието е да бъде представена съвременната гледна точка на твореца и неговите виждания за българката на днешния ден.

Идеята за конкурса е oбвързана и с продуктите от "Гроздовата линия" на марката Bilka Collection – козметичните серии "Grape Therapy Mavrud" и "Grape Energy". Те са разработени на базата на уникалния български сорт Мавруд и бяло грозде, като са използвани традиционни и съвременни технологии.

Представителите на компанията организират конкурса с надеждата да подпомогнат развитието на съвременното художествено творчество в България, както и да открият сред търсенията на авторите подходящата картина и образ на "съвременната българка" за лице на лимитираната си серия, която разработват за следващата година. Наградният фонд, осигурен от Красная линия България, е в размер на 5000 лв. Връчването на наградите на победителите ще се състои по време на официалното откриване на изложбата.

Галерията в град Кюстендил любезно предостави на организаторите възможността да използват за конкурса изображението на известната картина "Момиче с грозде" от Владимир Димитров-Майстора.

Изложбата ще бъде представена в Националната галерия за чуждестранно изкуство от 25 септември до 3 октомври 2008 година.

* * *

Художничката Стела Калоянчева – с нетрадиционна изложба на площада в Радомир
Четирима български графици – с обща изложба

Сподели в: