Ще правят паметник на Петя Дубарова в Бургас

От 14 януари до 28 януари стартира избора на идеен проект за изграждане паметник на поетесата Петя Дубарова в Бургас. Това стана ясно на пресконференция в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, където са представени всичките 24 проекта, участващи в конкурса.
На срещата присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, Елица Дубарова – главен уредник на къща-музей „Петя Дубарова” и председател на Инициативния комитет, Мария Дубарова – майка на поетесата и Николай Дубаров – главен художник в Община Бургас.

„Идеята за изграждане паметник на Петя Дубарова е от преди 2 години и ето, че сега сме на прага на нейното реализиране. Доволен съм от силния интерес към конкурса и сполучливите проекти на творци от цялата страна.”, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.
Оценяването на проектите ще се извършва от 7-членно жури като в ролята на седмия участник ще бъде т. нар. обществен глас. Всеки желаещ може да гласува за своя фаворит като посети БХГ „Петко Задгорски”, където са изложени проектите или в интернет на адреси – burgas.bg /Община Бургас/, radioburgas.net /Общинско радио – Бургас/,  skulptura.org /Съюз на българските художници/, в български сайтове за литература или направо на dubarovamuseum.com /Дом-музей „Петя Дубарова”/, където могат да бъдат разгледани снимки на проектите.

„Паметникът на поетесата ще бъде на най-подходящото за това място – в Морската градина на Бургас до този на Христо Фотев", заяви кметът Димитър Николов и допълни, че стартирането на кампания за обществено гласуване ще направи максимално прозрачна и публична процедурата за избор.

В националния конкурс за изграждане паметник на Петя Дубарова, който реално стартира на 2 септември 2009 г., желание за участие заявиха общо 48 скулптори от цялата страна. 24 от тях, измежду които 5 бургаски автори, представиха своите проекти в определения срок и ще участват в конкурса за избор на най-добрия проект, който приключва на 28 януари.

***
Вдигат паметник на Левски в Търговище

Сподели в: