Ще оцелее ли любовта в "Писмо до Касандра"

"Писмо до Касадра" – една от премиерите на Театър "Българска армия" този сезон – се играе на камерна сцена с пестелив декор и интересно решена сценография. Въпреки това спектакълът предава жестоката атмосфера на войната в днешно време – в една военна база, някъде на Изток, в пустинята, като локацията не е конкретнизирана. Второто място на действието е някъде вкъщи, в мирния свят на главната героиня, облечена с ягодов десен. Между двете точки летят писмата, телефонните разговори и мислите на двамата герои – Вера и Жозе.

С името "Касандра" веднага правим асоциация за известната пророчица от древногръцката митология. Вера притежава същата дарба – да предусеща бъдещето, да узнава мислите на другите, да чете между редовете на писмото. А Жозе? Той е просто един от многото войници, изпратени на края на света, да опазват мира в един район с военни действия.

"Писмо до Касандра" поставя няколко теми за размисъл пред зрителя: за дарбата като съкровище и проклятие едновременно, за щастливата любов, която е възможна, само ако сме искрени един към друг, или ако не можем да четем мислите на другия, за войната, която убива не само физическото тяло, но и подлудява психиката и превръща войниците в нечовешки същества, в убийци. А може ли да продължиш да обичаш и достоен ли си за обич, когато си отнемал човешки живот, когато си се гаврил с живота, макар и на врага.

Любовта лекува и прощава, тя е силна, но ще успее ли да издържи жестокостта на войната? Този драматичен спектакъл, по текста на Педро Ейраш, завършва неочаквано – нека всеки зрител си отговори сам и си представи бъдещето на Вера и Жозе.

Пиесата е поставена от Иван Урумов, сценографията е дело на Красимир Вълканов, костюмите – на Мария Диманова, музиката на Добрин Векилов-Дони, а преводът е направен от Наташа Колевска.

Може да гледате „Писмо до Касандра“ на 19 ноември, 1 декември и 18 декември.

Сподели в: