„Щастливеца“ с бронзов медал от Първите Европейски хорови игри в Грац, Австрия

Хорът на Роси Йорданова впечатли световното жури с изпълнение на госпъл песни

В периода 14 – 21 юли 2013 г. в австрийския град Грац, под патронажа на президента на Федерална република Австрия – д-р Хайнц Фишер, се проведоха Първите Европейски хорови игри, организирани от Interkultur – международна организация за световни хорови шампионати.
В Първите европейски хорови игри се включиха 85 хорови състава от 35 държави от Европа, Азия, Африка и Австралия. В журито на музикалния шампионат бяха включени членове от състава на Световния хоров съюз и световния Съюз на хоровите диригенти.
На този форум България бе достойно представена от Вокална формация „Щастливеца“ София с диригент Роси Йорданова и Константин Томов.
Българите се състезаваха в категорията Gospel & Spiritual (Госпъл и спиричуъл музика) – една нетрадиционна за нашия регион музика, където влязоха в оспорвана битка с най-силните певчески състави от света. Вокална формация „Щастливеца“ се оказа и единственият български хоров състав, който печели награда в тази категория на световен форум.
Хористите на Роси Йорданова и Константин Томов бяха удостоени с бронзова диплома на Първите европейски хорови игри. Българските певци представиха пред австрийската публика и два допълнителни концерта в центъра на Грац под надслов „Духът на Балканите“ . Репертоарът на хора включваше както популярни госпъл песни , с оригинални и нетрадиционни аранжименти, така и католически и православни песни. Изпълненията на българския състав бяха възторжено приети и от българите, живеещи в австрийския град. Фестивалът приключи с тържествен парад по главната улица на града с участието на стотици певци дошли от четири континента. На заключителната церемония кметът на Грац предаде символично щафетата на кмета на германския град Магдебург, където през 2014 година се планира да се проведат следващите Европейски хорови игри.

Сподели в: