"Шпионинът, който дойде на коледа" от Дейвид Морел

За книгата:
В коледната нощ по празнично украсените улици на Санта Фе трима мъже с радиостанции и скрито под якетата оръжие си проправят път сред тълпата празнуващи хора. Човекът, когото преследват, е агент Пол Каган. Той трескаво търси къде да се скрие, защото трябва да спаси не само собствения си живот, но и този на бебето, което носи под шубата.

Преследвачите са членове на руската мафия и Каган много добре познава жестокостта им, защото допреди броени часове самият той е бил един от тях. Тази вечер обаче всичко се е променило. Заслужил репутацията си на един от най-безмилостните наемници на руската мафия, Каган излиза от прикритие и убива един от другарите си. Той взема бебето, което е трябвало да отвлекат, и побягва.

Без връзка със специалните служби и с прострелна рана в ръката, Пол съзнава, че спасителният изход е почти невъзможен. Но на Коледа стават чудеса. Може би цъфналата коледна роза в двора на една от къщите в покрайнините на града е знак, че тук шпионинът ще намери помощ…

За автора:
Дейвид Морел е автор на 30 световно признати бестселъра. Последните му романи, заели челни позиции в класацията на Ню Йорк Таймс, са „Нарушители” и „Ловци на време” (издава ИК „Хермес”). Обявен за баща на съвременния трилъров роман, световноизвестният писател е преподавал американска литература в университета в Айова, преди да се отдаде изцяло на писателската си дейност.

Звездата на Морел изгрява, когато по романа му "Първа кръв" е заснет култовият филм "Рамбо" с участието на Силвестър Сталоун в главната роля. Последвалите две части допринасят за утвърждаването на Дейвид Морел като един от най-продаваните и уважавани съвременни писатели. Безапелационнният успех на романите му "Огнена Сиена", "Двоен образ", "Братството на розата" (по него е заснет хитов телевизионен сериал) печелят на автора не само обичта на читателите, но и признанието на критиката и колегите му. Книгите му са преведени на 26 езика. Любопитно е, че книгите на Морел са любими не само на мъжете (четящи най-вече трилъри), но и на жените. Добрата литература завладява най-широката читателска публика.

С всяка своя следваща книга Дейвид Морел става все по-добър разказвач и майстор на напрегнатата интрига. Последният му роман – „Шпионинът, който дойде на Коледа” –  е поредното доказателство за това. Относно него Морел споделя следното: „Докато работех над „Шпионинът, който дойде на Коледа”, си припомних добрите стари времена, когато пишех шпионски романи. Сега обаче, десет години след като не съм издавал нищо в този жанр, погледнах на нещата от друга переспектива.”  „Шпионинът, който дойде на Коледа” е изключително интересен роман, чието въздействие се дължи не само на динамичното трилърово действие, но и дълбокия психологизъм на персонажите.

Дейвид Морел не само пише страхотни романи, но и взема дейно участие в конференциите, посветени на съвременната литература, и се включва дейно във всички големи форуми и събирания на писатели. Той е един от учредителите на Международната организация на писателите на трилъри, в която членуват автори като Джеймс Патерсън, Сандра Браун, Кристофър Райх, Лий Чайлд, Дейвид Балдачи, Брад Тор, Клайв Къслър. На предстоящото връчване на наградите на организацията през 2009 г. Дейвид Морел ще получи почетния приз „Майстор на трилъра”. Последните двама носители на престижната награда – през 2008 г. бе връчена на Сандра Браун, а през 2007 г. на Джеймс Патерсън – също са издавани на българския пазар от ИК „Хермес”.

Корична цена: 10 лв.
Страници: 240
Премиера: 15 декември 2008
Издава: ИК Хермес

* * *

Ловци на време от Дейвид Морел
"Двоен образ" от Дейвид Морел

Сподели в: