Шломо Минц открива „Европейски музикален фестивал“ 2016 с Оркестъра на Класик ФМ радио

В концерта на 28 март ще участва и талантливия млад цигулар Мартин Зайранов

Легендарният израелски цигулар, диригент и педагог Шломо Минц ще открие шестнадесетото издание на "Европейски музикален фестивал" в София с тържествен концерт. На 28 март в столичната зала „България“ от 19:30 часа той ще представи стилна музикална програма заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио. Минц ще бъде едновременно солист и диригент, което малко съвременни изпълнители владеят и практикуват на сцена. В програмата ще участва и 17-годишният Мартин Зайранов. Той получи шанса за престижната изява като спечели наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2015 г. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г., а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.

„Изключително се радвам да гостувам отново в България, защото се чувствам прекрасно на българска сцена“, сподели Шломо Минц при пристигането си в София. Той идва у нас след турне в Австралия, където е изнесъл няколко концерта в Бризбейн. След първата репетиция с Оркестъра на Класик ФМ радио музикантът отбеляза: „Оркестърът се справят чудесно и показва стабилно развитие. Всички музиканти са много кооперативни. Това е едно много позитивно преживяване“. Последният концерт на Шломо Минц в София бе през 2012 година в цикъла „Музиката на Америка“, когато той отново се изяви като солист и диригент.

Шломо Минц е считан за един от най-големите цигулари на нашето време.
Роден в Москва през 1957 година, той дебютира в Карнеги Хол на 16-годишна възраст с подкрепата на именития цигулар Исак Щерн. Оттогава насам Шломо Минц се изявява с най-големите оркестри и диригенти на международната музикална сцена. Музицирал е  с легендарни изпълнители като Серджу Челибидаке, Пабло Казалс, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Мстислав Ростропович и Карло Мария Джулини.

Музикантът редовно е канен като председател на жури за престижните цигулкови конкурси „Виенявски“, „Сион“, „Munetsugu“, и наред с това е артистичен директор на много международни музикални фестивали. Минц  изнася майсторски класове в целия свят и е един от съоснователите на проекта “Цигулки на надеждата” (Violins of Hope), който има за цел да насърчава международния мир чрез музика.

Шломо Минц е носител на няколко престижни награди за музика, включително Наградата на Международната музикална академия „Киджана“ (Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana), наградата „Златен Диапазон“ (Diapason D'Or), Grand Prix du Disque, награда „Gramophone“ и наградата „Едисон“. През 2006 г. той е отличен с почетна степен  от Университета „Бен Гурион“ в Беер Шева, Израел.

Концертът на 28 март съчетава музика от различни епохи и стилове. В първата част ще звучи изцяло музика от Йохан Себастиан Бах. Шломо Минц ще поеме ролята на солист и водач на оркестъра в изпълнение на Концертите за цигулка №1 и №2 от Бах. „Идеята да се свири и дирижира едновременно е в това да се получи една единна, унифицирана интерпретация“, казва музикантът. Във втората част Минц ще бъде само диригент за две забележителни творби – Simple Symphony от Бенджамин Бритън и Серенада за струнни от Чайковски, които поставят високи изисквания към изпълнителския състав.
Специалното участие на Мартин Зайранов в концерта на 28 март ще бъде с първа част на Концерт за две цигулки и оркестър от Бах. За това изпълнение солист ще бъде и Людмил Ненчев – дългогодишен концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио. Мартин Зайранов е младши студент в НБУ от класа на виртуозния български цигулар Марио Хосен. Зайранов е носител на много отличия от конкурси, едно от последните е почетен диплом от Международния конкурс „Ginette Neveu“ в Авиньон, Франция, получен през 2015 г. Като съпътстващо събитие от фестивала на 25 март Мартин Зайранов ще се срещне преди концерта с ученици от столичното 73 СОУ „Владислав Граматик“ .

Концертната програма на Шломо Минц с Оркестъра на Класик ФМ радио ще бъде представена на 26 март на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе, а на 31 март и на „Европейски музикален фестивал“ във Варна. 

Ограничено количество билети за концерта в София на 28 март могат да бъдат закупени само на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. 

Сподели в: