„Шест задачи за дон Исидро Пароди“ – пародия от Борхес и Касарес

На 4 март 2014 г. излиза от печат една брилянтна пародийна книга, подписана от корифеите на световната и испаноезична проза – Хорхе Луис Борхес и Адолфо Биой Касарес.

Споделеното увлечение по детективския жанр дава живот на „Шест задачи за дон Исидро Пароди“ (Издателство "Колибри", превод: Анна Златкова, цена: 14 лв., 164 стр.).

Сюжетът

Плод на общото увлечение на Хорхе Луис Борхес и Адолфо Биой Касарес по детективския жанр, книгата „Шест задачи за дон Исидро Пароди“, която двамата любители на литературната мистификация публикуват под псевдонима Онорио Бустос Домек, се състои от шест разказа, обединени от фигурата на странния детектив Исидро Пароди. Без да напуска килия № 273 в Държавния затвор, където излежава несправедлива присъда, този парадоксален детектив разрешава със завидна проницателност и умение най-заплетените криминални случаи. Пародирането на детективския жанр, съчетано с пародиране на езика на характерни социални типове, е рамката, в която се разгръща острата критика, на която биват подложени различни страни на аржентинското общество от четиридесетте години на миналия век.
„Шест задачи за дон Исидро Пароди“ е необикновена творба, свидетелство за плодотворното сътрудничество между двама големи аржентински писатели.

Авторите

Xорхе Луис Борхес
(1899–1986) е роден в Буенос Айрес, но едва петнайсетгодишен заминава за Женева. Неговите разкази, стихове и есета обладават фина ирония и рационализират фантазията, превръщайки я в заложник на една дивна словесност, пронизана от мащабни философски наблюдения. Героите на Борхес са само медиатори на идеите му, вестоносци на забравени послания, комарджии, които играят с живота и смъртта – свързва ги смелостта, най-възвишената човешка черта според писателя.

Името и творчеството на Адолфо Биой Касарес (1914 – 1999) често се нареждат до постиженията на Борхес и Кортасар. Автор e на сборници с разкази и романи, чиито образи тънат в загадки и несъмнено допринасят за чародейството на испаноезичната белетристика.

Сподели в: