Шерлок Холмс – легендите не умират

Много съм впечатлена от една нова книжка за Шерлок Холмс. Тя не разказва детективските му истории, а съдържаща 150 загадки-закачки с различна трудност (Издателство "Книгомания"). Веднага я сложих в графата "лесен и отличен подарък", защото не е ангажирана с жанр, а е от типа "книги за игра", не "книги-игри", любопитна е и почти 99 % съм сигурна,че ще хареса на всички. Смятам, че книгата е особено подхояща за:

– почитатели на известния детектив;
– любители на ребусите;
– тийнейджъри;
– възрастни хора;
– още по-възрастни хора;
– всякакви хора.

Изданието е луксозно – с твърди лъскави корици, всяка страница е с красиви винетки и уникални илюстрации, дори езикът е от времето на д-р Уотсън и Шерлок Холмс. Вътре ще намерите:

  • Мисловни изпитания, любопитни въпроси, въпроси от логиката и математиката, езикови загадки;
  • Хайде да проверим пъргавината на ума ви;
  • Да се освободим от ограниченията на шаблонното мислене;
  • Да решим заедно няколко главоблъсканици;
  • Да развижим умовете си.

Кога да я четете:
1. След вечеря, ако изгасисте телевизора ще прекарате един-два вълшебни семейни часа.
2. Докато пътувате с кола/влак към летния курорт.
3. По време на лятната отпуска.
4. На домашно гости с приятели.
5. Винаги, когато сте заедно поне с един приятел или с цялото семейство.

И малко история:
През 1887 г. лекарят от Портсмут Артър Конан Дойл публикува повестта "Етюд в червено“. В нея за първи път се появяват Шерлок Холмс и доктор Уотсън. Мислил ли е някога писателят, че неговият герой ще го надживее? Подобно на Алиса, Малкият принц, Мечо Пух и приятели, Дон Кихот и Бай Ганьо, великият следовател излиза от страниците и заживява собствен живот. Киното го използва отново и отново, "дописвайки" и осъвременявайки криминалните му загадки. Издателства от цял свят преиздават криминалните му истории.

Любими филми за Шерлок Холмс:
Повече от 70 актьори са влезли в ролята на легендарния детектив.Сред тях са: Бенедикт Къмбърбач, Робърт Дауни – младши, Рупър Еверет, Джеръми Брет, Уилям Джилет, Василий Ливанов, Ейли Норууд, Артур Уонтнър и др.

"Шерлок Холмс: Игри на сенки" (2011) с участието на: Робърт Дауни-младши и Джъд Лоу.

Сериалът на Би Би Си „Шерлок“ (първи сезон 2010, втори сезон 2012, трети сезон 2014) – в главната роля са Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман.

Музеят
Ако отидете в Лондон, не забравяйте да се отбиете "Бейкър Стрийт" 221 b – къщата-музей на Шерлок Холмс. Мястото е уникално, запазило духа и атмосферата на Викторианска Англия. Ще видите цигулката, фотойлът, пурите на великия герой на Артър Конан Дойл.

Поздравления за екипа, подготвил книгата: за преводача Кънчо Кожухаров, който се е справил блестящо. Той е и автор на езиковите загадки на стр. 57, 74, 91, 106, 115, 141, 159, 177 и за редактора Светлана Минева.

Приятно четене и решаване на загадките!

Сподели в: