Шелдън Браун: Съвременното изкуство разширява въображението ни

Третият международен форум за иновации Innovation Explorer ще се проведе на 23 февруари 2017 г. в Sofia Event Center. Поканихме за интервю Шелдън Браун – един от специалните гости на форума. Той е директор на Центъра за изследване на човешкото въображение „Артър Кларк“, общ проект на Калифорнийския университет и фондация “Артък Кларк”, наречена по името на британския писател-фантаст, автор на “Одисея в космоса”. Инсталации на Шелдън Браун, които комбинират изкуство и технологии, са изложени в музеи за съвременно изкуство по цял свят. Той е популярен футоролог, гост на много събития за иновации и консултант на ключови съвременни проекти за дизайн на бъдещето.

Има ли граници човешкото въображение?

Човешкото въображение е ограничено по много начини. Например от физическата вселена, по начина, по който я разбираме днес. Повече от ограниченията са всъщност пристрастни.

Кои са начините да разиширим границите на въображението си?

Има много начини. Изследването на други култури, нови идеи, нови културни преживявания. Една от основните функции на съвременното изкуство е да разширява въображението ни. Движейки се напред, научаваме повече за това как мозъкът ни реагира на опита и преживяванията, помага ни да развиваме по-ефективни културни форми и възможни нови типове на стимулиране на неврологичните процеси.

Всеки човек ли може да разшири въображението си?

Абсолютно всеки.

Имат ли децата по-добро, по-голямо въображение? Ако е така, кога го губят?

Децата наистина имат различно въображение. Причината вероятно е във връзката между въображение, памет и опит, която създава кохерентна визия на реалността. Децата имат по-малко спомени, така че осланят повече на въображението си. Тази сила отслабва в ранния пубертет, когато фокусът върху въображението става по-тесен.

За да се роди една иновация, достатъчно ли е само въображение?

Не. Иновацията се нуждае не само от много личностни характеристики, тя често има нужда от социална и културна среда, за да може продукта на въображението да се внедри в реалността.

Какво очаквате да откриете и да получите от посещението си в София?

С вълнение очаквам да видя съвременна София в контекста на нейната история и география.

Сподели в: