"Шарлот" от Давид Фоенкинос

На 17 август излиза романът "Шарлот" от Давид Фоенкинос (издателство "Колибри", превод: Анна Ватева, 232 стр., цена: 14 лв.). Книгата печели последователно две от най-престижните отличия на Франция: „Рьонодо” и „Гонкур” на гимназистите.

Романът е написан в свободен стих и пресъздава трагичната участ на немската еврейка Шарлот Соломон с подкупваща искреност и дълбочина. Смаян от историята на художничката, Давид Фоенкинос търси верния тон и форма на тази биографична творба в течение на осем години. Писателят определя срещата си с изкуството на младата жена като откровение и се надява един ден историята да бъде адаптирана за големия екран.

Шарлот Соломон е родена в Берлин и е известна като създател на автобиографичната серия от картини „Живот? Или Театър?“, която се състои от 769 самостоятелни работи, рисувани с гваш между 1941 и 1943 г. в Южна Франция, където художничката се е укривала от нацистите. След окупацията на Ница тя е арестувана и депортирана в Аушвиц, а там е убита почти незабавно, бременна с първото си дете.

За автора:
Роден преди 40 години, Давид Фоенкинос е носител на десетки престижни отличия, а книгите му са преведени на повече от 40 езика. През 2014 г. „Колибри” издаде елегантния бестселър „Деликатност”, един от най-награждаваните и обичани романи на писателя, екранизиран с участието на Одри Тоту. Същата година Фоенкинос спечели награда „Рьонодо” и „Гонкур” на гимназистите за своя тринайсети роман – „Шарлот”. Наскоро излезе на български и съзерцателната семейна драма „Спомените”.

Очаквайте Давид Фоенкинос в България!

На 20 август от 19.00 ч. започва срещата с читатели във Френския културен институт в София, а на 23 август от 17.00 ч. големият френски писател ще се срещне с публиката във Варна в книжарница Сиела – Фестивален и конгресен център. Давид Фоенкинос е специален гост на 23-тото издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост” в морската столица.

Откъс от "Шарлот" прочетете тук.

Прочетете още:
"Деликатност" – френски роман с пикантни диалози и ситуации
„Спомените“ от Давид Фоенкинос

 

Сподели в: