Шараку – Съвременни вариации на класически японски гравюри

До 30 ноември продължава изложбата Шараку в Националната галерия за чуждестранно изкуство, залата е "Гостуващи изложби". Тя събира в едно плакати, картини и пластики на съвременни японски автори, които свободно интерпретират творчеството на гения на японската гравюра Тошусай Шараку, творил през периода Едо (ок. 1794 г.) и рисувал предимно портрети на актьори от театър Кабуки, сумо борци и воини.

Вътрешно изложбата се поделя на три секции – "Репродукции на Шараку", "Шараку в графичното изкуство" и "Почит към творчеството на Шараку". Разнообразният подход и оригиналната лична интерпретация на авторите не само потвърждават по нов начин очарованието и уникалността на истинския Шараку, но представят пред публиката изключително интересното съчетание между класическа гравюра, графичен дизайн и модерен подход към изкуството.

Организатори са посолството на Япония в България и Японската фондация със съдействието на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Проявата е част от Дните на японската култура в България (23 септември – 2 декември 2007).

Галерията се намира на площад Васил Левски 1.

Сподели в: