Шантел в София

Кралят на балканския музикален постмодернизъм Стефан Шантел пристига в  София за  откриването на  фестивала "Meet The World".  Първият концерт от фестивала е в неделя, 7 юни от 19.30 часа в зала „Универсиада” и е с електронен бийт, брас бенд и цигански мелодии. Той е специална доставка от Франкфурт на немския диджей и любител на балканските музикални подправки Shantel и неговия Bucovina Club Orkestar.

Заедно с Шантел пристигат 9 изпълнители. Музикантите от  бенда са отвсякъде – Сърбия, Румъния, Австрия, Германия, Франция… Цялата музикална концепция на Шантел е много отворена, защото според него е без значение откъде е родом някой. В Bucovina Club Orkestar няма паспортен контрол.

Шантел е и човек на Запада, и човек на Изтока, доколкото тези понятия все още значат нещо в днешния глобализиран свят. И ролята на Шантел в цялата тази глобална мозайка е в това, че той е изключително добър „преводач на култури”, а не просто поредният диджей. Предполагам, че музиката ми се възприема като екзотична навсякъде, където свиря – независимо дали на Запад или на Изток, казва Шентел. Е, може би хората в Югоизточна Европа танцуват малко по-добре, отколкото хората във Великобритания например, допълва той.

Все едно дали се появява като DJ или като live-музикант и певец, той оставя след себе си една кипяща и омагьосана от магнетичните ритми публика която „атакува“ в танцов екстаз залата и дълго след шоуто се пита – истина ли е това, което е преживяла през тази турбулентна и наситена на емоции нощ.
Билети в деня на концерта на цена 30 и 40 лв. ще се продават в билетния център на НДК и на входа на зала «Универсиада».

Сподели в: