„Чучков Брадърс” започват снимки на новия български филм „ТИЛТ"

Миналата седмица в Германия започнаха снимките на новия български пълнометражен филм „ТИЛТ” с продуценти „Чучков Брадърс” (България) и „Остлихт филмпродукцион” (Германия). Лентата е копродукция с БНТ и ще се реализира с финансовата подкрепата на Национален Филмов Център, фонд „Култура” на Столична община, регионален фонд МДМ – Германия, програма МЕДИА на Европейския съюз, фонд „Евроимаж” към Съвета на Европа и програма NIPKOW – Берлин. На 24 март е стартът на снимките в България.
Сюжетът проследява една любовна история, развиваща се на фона на променящата се политическа и социална картина у нас в началото на прехода. С премерен хумор историята разкрива сблъсъка на банда добри приятели с авантюристичен дух с предизвикателствата на емиграцията, затъналата в престъпност родина и аморална обществена среда. Въпреки че ни препраща в началото на 90-те години, филмът се отличава с особена актуалност и е насочен към младата публика.

Историята започва малко преди 10 ноември 1989 г. Сташ (Явор Бахаров) е на 22 години, а Беки (Радина Кърджилова) – на 18, когато се влюбват. Сташ и трима негови приятели работят за Змията (Филип Аврамов) – дребен престъпник, който тиражира и продава порно филми. Случва се така, че милицията арестува групата със съдействието на един от тях – Дъвката (Александър Сано-Среброто). Бащата на Беки, полковник Катев (Георги Стайков) – шеф в милицията, пряко се ангажира със случая, защото открива дъщеря си сред арестуваните. Отношенията между тях са драматично обтегнати – майката на Беки се е самоубила наскоро и момичето обвинява своя баща за това. Катев заплашва Сташ и групата със сигурен затвор, ако Сташ продължава да се вижда с Беки. Тримата приятели намират изход от ситуацията, решавайки да емигрират в западна Германия, през току-що падналата Берлинска стена. Беки също тръгва със Сташ. Но в последния момент, отново предадени от Дъвката, Катев ги спира на границата. Задържа дъщеря си и за да ги раздели, окончателно предлага на Сташ да избира между затвор и емиграция.
Сташ и двамата му приятели заживяват в Германия, настанени от властите в къща заедно с други български емигранти в малък провинциален град. Разочарованието от тяхната представа за добро бъдеще в Германия идва бързо. Действителността се оказва друга. Принудени от властите да извършват обществено полезен труд, тримата копаят гробове. Сташ опитва да се свърже с Беки, но всички опити това да се случи са прекъснати от Катев. Когато при първа възможност тримата се връщат, изпадат в истински шок от промените в България. Катев вече не е полковник в милицията, а шеф на полупрестъпна групировка, свързана с бившите партийни елити. Информаторът му – Дъвката, е негов доверен човек и по всичко личи, че може би е гадже на Беки. След всички удари, които съдбата й нанася (самоубийството на майка й, насилствената раздяла със Сташ), Беки като че ли се е отказала по своя воля. Нейната пасивност обаче е форма на съпротива не само срещу баща й, но и срещу Сташ, който я е изоставил.

Деформацията и криминализирането на обществото до такава степен поразяват човешките взаимоотношения, че поставят под въпрос силните и чисти чувства между Сташ и Беки. Дали любовта им ще надделее и с цената на какво  – това разкрива финалът на „ТИЛТ”. Филмът изследва последствията от драматичните години на прехода у нас през призмата на любовта.

Любопитни факти

Стартът на „ТИЛТ” започва в петък, 13 март, с 13 кадъра в немско гробище, където Сташ заедно със своите приятели копаят гробове като емигранти.
Действието във филма  се развива по време на прехода, но не се занимава с политически проблеми, а със съдбите на младите хора.
Сценарият е развит с помощта на световнопризнатите консултанти – Бернд Лихтенберг („Goodbye Lenin”) и Бил Форсайт (с 8 престижни кино награди) с подкрепата на програма  ScriptTeast.
Актьорският състав е уникална комбинация от млади открития след тригодишен кастинг, заедно с утвърдени имена в българското кино.
По стечение на обстоятелствата, всички избрани млади актьори – Явор Бахаров (Сташ), Радина Кърджилова (Беки), Ивайло Драгиев (Ангел), Ованес Торосян  (Гого), са от един клас в НАТФИЗ, класът на проф. Пламен Марков, освен това са приятели и в живота. Главният герой във филма – Сташ (Явор Бахаров) е брат на актьора Захари Бахаров.

Операторът Рали Ралчев е с оргомен опит в България и чужбина („Писмо до Америка”, „Самсара”, „Луна Папа”).

Режисьорът Виктор Чучков – син влиза в света на киното още на 10-годишна възраст, като получава специална диплома за главна детска роля от Международния Филмов Фестивал в Москва през 1981 г. за ролята си в българския филм "Йо-хо-хо". Оттогава насетне продължава да преследва мечтата си, но този път от другата страна на камерата – като режисьор.

Големият български актьор Георги Стайков, чиито роли обикновено са на лошо момче, ще се превъплъти в личността на полковник в милицията, който по-късно става шеф на полупрестъпна групировка. Стайков е познат на българската публика от филмите  “Вчера”, „Нощем по покривите”, “А сега накъде?” и други. А едно от най-популярните му участия на големия екран е във филма на Томас Винтерберг  “Всичко за любовта”, където си партнира с Хоакин Финикс и Шон Пен.

Форматът на заснемане на „ТИЛТ” е RED ONE, най-новата кино технология, която дава възможност за нови дигитални ефекти. Използвана e от режисьори като Питър Джаксън (“Властелинът на пръстените”), както и от Стивън Содърбърг (“Бандата на Оушън”) за последния му филм „Че” с награда в Кан 2008.

Сподели в: